Zwangerschapsacne: puistjes tijdens je zwangerschap ( Node: 42120 )
Ben je zwanger en merk je dat je last hebt van een onrustige huid met veel puistjes? Geen zorgen, je hebt waarschijnlijk last van zwangerschapsacne. Ontdek in dit artikel wat zwangerschapsacne is, wat het veroorzaakt, hoe je het kunt behandelen én of het iets zegt over het geslacht van je baby.
Wat is zwangerschapsacne?
Zwangerschapsacne is een vorm van acne die optreedt tijdens de zwangerschap. Het wordt gekenmerkt door zwarte puntjes, witte puntjes en rode bultjes die zich kunnen vormen op je gezicht, rug, armen, benen en borst.
Voorbeeld van zwangerschapsacne
Wanneer treedt zwangerschapsacne op?
Zwangerschapsacne treedt vaak op aan het begin van de zwangerschap, in het eerste trimester. In deze periode is het hormonale evenwicht het meest verstoord. Gedurende de zwangerschap neemt de acne meestal af en na de bevalling verdwijnt het geleidelijk, hoewel dit soms ook weken of maanden kan duren.
Wat veroorzaakt zwangerschapsacne?
Hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap zijn de belangrijkste oorzaak van zwangerschapsacne. Een overmaat aan hormonen stimuleert de talgklieren, waardoor ze te veel talg produceren. Het overtollige talg verstopt de poriën van de huid en veroorzaakt puistjes.
Iedereen kan het krijgen
Zwangerschapsacne kan voorkomen bij alle zwangere vrouwen, ongeacht of ze in het verleden al acne hebben gehad. Zowel vrouwen die voor het eerst zwanger zijn als vrouwen die al eerder zwanger waren, kunnen last krijgen van zwangerschapsacne. Het kan zelfs voorkomen dat baby’s geboren uit een zwangerschap waarin de moeder acne had, zelf ook acne ontwikkelen, maar dit is niet altijd het geval.
Dit kun je doen aan zwangerschapsacne
Als je merkt dat je tijdens je zwangerschap last hebt van puistjes, wil je natuurlijk graag weten hoe je zwangerschapsacne kunt behandelen, maar ook wat je vooral niet moet doen. Een overzicht!
- Weet dat het uitknijpen van puistjes de situatie alleen maar erger maakt en kan leiden tot littekens. Niet doen dus!
- Vermijd ook het gebruik van make-up om je puistjes te verbergen, omdat dit de poriën kan verstoppen en de huid onrustiger kan maken.
- Daarnaast is het beter om geen agressieve scrubs te gebruiken, aangezien je huid tijdens de zwangerschap gevoeliger is.
- Bij de behandeling van zwangerschapsacne is het belangrijk om producten te vermijden die schadelijk kunnen zijn voor de baby. Vermijd tijdens de zwangerschap bijvoorbeeld cosmetica op basis van essentiële oliën en producten die vitamine A bevatten, zoals retinol.
- Zorg ervoor dat je je huid reinigt en hydrateert met producten die geschikt zijn voor de acnegevoelige huid.
- Bescherm jezelf tegen de zon, aangezien de zon de acnegevoelige huid kan verergeren. Ook kan de zon pigmentvlekken veroorzaken, het zogenoemde zwangerschapsmasker.
- Als je na de zwangerschap nog steeds last hebt van acne, blijf dan deze goede gewoonten volgen. Heb heel veel last van de zwangerschapsacne? Dan is het raadzaam om een arts of huidspecialist te raadplegen voor een behandeling die geschikt is tijdens de zwangerschap en past bij jouw huid.
Medicijnen tegen acne tijdens de zwangerschap
Het is belangrijk om te weten dat het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals isotretinoïne, tijdens de zwangerschap geboorteafwijkingen kan veroorzaken. Het is dus niet verstandig om dergelijke medicijnen te nemen om zwangerschapsacne te verminderen. Een crème kan echter wel helpen en is veilig tijdens de zwangerschap. Vraag een specialist om advies.
**TIP! **Lees ook het artikel: Mag ik nog medicijnen slikken als ik zwanger ben?
Zegt het iets over het geslacht van je baby?
Zwangerschapsacne zegt niets over het geslacht van je baby. Er gaat een fabel rond dat een droge huid zou wijzen op een jongen en acne op een meisje. Maar dat is niet waar. Of je wel of geen acne hebt, zegt dus niets over het geslacht.
Zwangerschapsacne en de invloed van voeding
Hoewel er vaak wordt gezegd dat voedingsmiddelen zoals varkensvlees, chocolade en patat puistjes kunnen veroorzaken, is dit niet wetenschappelijk bewezen. Het is wel verstandig om zo gezond mogelijk te eten en niet altijd toe te geven aan ongezonde cravings. Het kiezen van gezonde voeding kan helpen om zwangerschapsacne te verminderen, aangezien een hoge glycemische index (die aangeeft hoe snel koolhydraten worden verteerd en glucose wordt opgenomen) geassocieerd wordt met een grotere kans op zwangerschapsacne. Zorg er daarom voor dat je voldoende water drinkt en groenten en fruit eet om je glycemische index laag te houden.
Wanneer gaat zwangerschapsacne over?
Het goede nieuws is dat zwangerschapsacne meestal vermindert of verdwijnt na het eerste trimester en na de bevalling. Dus onthoud dat het tijdelijk is en dat je huid weer zal herstellen. Blijf trouw aan een goede huidverzorgingsroutine en raadpleeg een specialist als je advies nodig hebt. Geniet van je zwangerschap en laat die puistjes je speciale tijd niet bederven.