Zwanger en ziek: wat te doen bij verkoudheid, griep of allergie?

Zwanger en ziek: wat te doen bij verkoudheid, griep of allergie? ( Node: 41703 )

Naast allerlei zwangerschapskwaaltjes kun je natuurlijk ook gewoon ziek zijn. Je hebt bijvoorbeeld last van een verkoudheid, buikvirus, griep, koorts of diarree. Ook kan een allergie, zoals hooikoorts opspelen. Normaal gesproken gebruik je hiertegen misschien medicatie. Maar wat kun je gebruiken nu je een baby verwacht en straks als je borstvoeding geeft?

Zwanger en diarree

Bij kortdurende diarree is medicatie vaak niet nodig. Probeer voldoende te drinken, zeker als je borstvoeding geeft, en gezond te eten. Houdt de diarree lang aan, neem dan contact op met je huisarts of verloskundige.

  • Bij langdurige / waterdunne diarree kunt je ORS nemen om uitdroging te voorkomen. Deze oplossing van zouten en suiker in water is veilig tijdens zwangerschap en borstvoeding.
  • Loperamide kun je eventueel bij ernstige klachten Ć©n in overleg met je arts innemen.

Neusspray of druppels bij verkoudheid en verstopte neus

Bij verkoudheid kunnen gezwollen slijmvliezen een verstopte neus veroorzaken. Meestal gaat dit binnen enkele dagen vanzelf over. Heb je er echt last van? Dan kan stomen met heet water verlichting geven. Als dat niet voldoende helpt, dan kun je tijdens je zwangerschap een neusspray of neusdruppels gebruiken. Neusdruppels of neusspray met natriumchloride (fysiologisch zout, zout water) hebben de voorkeur. Werken die onvoldoende, dan kun je een neusspray met xylometazoline of oxymetazoline gebruiken. Let op: je mag een neusspay met xylometazoline of oxymetazoline niet langer dan 5 tot 7 dagen achter elkaar gebruiken.

Griep en koorts: waar let je op?

Wanneer je het griepvirus hebt opgelopen, kun je last hebben van koorts, hoofdpijn en spierpijn. Tijdens je zwangerschap is het belangrijk dat koorts (hoger dan 38Ā°C) en pijn niet te lang aanhouden.

Tijdens zwangerschap

  • Paracetamol kun je gebruiken om koorts en andere griepverschijnselen te onderdrukken. Probeer het zo kort mogelijk te gebruiken en in een zo laag mogelijke dosis, die wel nog werkt.
  • Werkt paracetamol onvoldoende en houdt de koorts aan? Overleg dan met een je huisarts of verloskundige. Misschien zou af en toe kort of ibuprofen, diclofenac, naproxen of acetylsalicylzuur (AspirineĀ®) mogelijk kunnen helpen. Deze geneesmiddelen behoren tot de zogenaamde NSAIDā€™s (ontstekingsremmende geneesmiddelen). In de eerste helft van de zwangerschap is het niet verstandig om - veelvuldig - NSAIDā€™s te gebruiken. In de tweede helft van de zwangerschap mag je helemaal geen NSAIDs of acetylsalicylzuur (AspirineĀ®) te gebruiken als zelfzorgmiddel. Gebruik je acetylsalicylzuur in een lage dosis (onder de 160 mg) op voorschrift van je arts, dan kun je dit gebruiken. Dit wordt gegeven aan vrouwen met een hoog risico op pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging) en is dan niet bedoeld als pijnstiller.

Tijdens borstvoeding

  • Paracetamol, ibuprofen en diclofenac mag je wel gebruiken als je borstvoeding geeft. Er komen slechts minimale hoeveelheden van deze middelen in de moedermelk terecht.
  • Vermijd langdurig gebruik van naproxen en acetylsalicylzuur bij borstvoeding. Deze geneesmiddelen komen in grotere hoeveelheden in de moedermelk terecht en/of worden minder snel afgebroken. Beide middelen kun je wel kortdurend gebruiken.

Lees ook: Mag ik medicijnen slikken als ik zwanger ben?

Middelen tegen allergie, bijvoorbeeld hooikoorts

Veel mensen gebruiken middelen tegen allergische klachten, zoals hooikoorts en huisstofmijtallergie. Zowel tijdens de zwangerschap als de borstvoeding heeft behandeling met lokale middelen, een neusspray of oogdruppels, de voorkeur:

  • Je kunt neusspray gebruiken met een anti-allergiemiddel (antihistaminicum) of met een ontstekingsremmer. Beclometason, budesonide, fluticason, azelastine en levocabastine neusspray hebben de voorkeur.
  • Gebruik je liever oogdruppels? Levocabastine, azelastine, olopatadine en ketotifen oogdruppels hebben de voorkeur boven andere middelen die voor allergie voorgeschreven kunnen worden.
  • Helpen oogdruppels niet voldoende? Dan kun je een tablet overwegen. Loratadine en cetirizine tabletten zijn veilig om te gebruiken. Gebruik deze middelen het liefst alleen bij klachten.

Het is goed te bedenken dat niet elk risico kan worden uitgesloten. Bij elke zwangerschap, dus ook zonder geneesmiddelgebruik, bestaat een basisrisico van 10 tot 15% op een miskraam en van 2 tot 4% op het krijgen van een baby met een aangeboren afwijking.

Beeld: iStock.com/AleksandarNakic