Striae tijdens je zwangerschap (zwangerschapsstriemen) ( Node: 2460 )
Striae (ook wel zwangerschapsstriemen of -strepen genoemd) ontstaan omdat je huid tijdens de zwangerschap op bepaalde plekken wordt uitgerekt. Je baarmoeder groeit samen met je baby en drukt tegen het weefsel en de huid van je buik. Je borsten worden groter naarmate ze meer melkklieren aanmaken. Daarnaast houdt je lichaam vet vast, dat wordt opgeslagen op je dijen, heupen en billen.
Hoe ontstaat striae?
De groei van je lichaam gaat dus sneller dan dat je huid kan oprekken. Je opperhuid en het onderhuids bindweefsel scheuren een stukje, waardoor er roodpaarse strepen ontstaan. Niet iedere zwangere vrouw krijgt striae. Daarnaast is de vorming van striae deels erfelijk bepaald. Als er veel mensen in jouw familie striae hebben, kun je er zelf ook eerder last van krijgen.
Als er eenmaal striae ontstaan is in je huid, kan je lichaam dat niet meer herstellen. Op de plekken waar je huid te ver is uitgerekt, ontstaan kleine littekentjes. De huid blijft op die plaatsen slapper dan voor je zwangerschap. Het kan zijn dat deze littekentjes een beetje jeuken. Als ze net zijn ontstaan, vallen ze met hun roodblauwe kleur meestal erg op. Dat blijft gelukkig niet zo. Naarmate de streepjes langer op je huid staan, worden ze langzaam lichter van kleur en minder opvallend. Ze zullen echter nooit helemaal verdwijnen.
Linea negra
De linea nigra is een donkere lijn die door pigmentatie ontstaat. Door de hormonen tijdens de zwangerschap ontstaat deze lijn verticaal op de buik. Hoe donkerder de huid hoe donkerder de streep. Bij de ene vrouw is het heel duidelijk zichtbaar en bij de andere niet. Je kan er niets aan doen om het te voorkomen. Na de zwangerschap kan het ook wel even duren voordat deze weer wegtrekt.
Is striae te voorkomen?
Helaas kun je niet helemaal voorkomen dat je striae krijgt, omdat er bij het ontstaan ook erfelijke factoren een rol spelen. Door het gebruik van een speciale zalf verklein je de kans op striae. De eerste tekenen van striae zijn onzichtbaar, dus is het belangrijk op om tijd te beginnen met smeren. Daardoor wordt het collageen in je huid opgebouwd en houd je je huid in optimale conditie. Smeer niet alleen je buik, maar ook je borsten, billen en benen in. Ook is het verstandig om te blijven smeren in de periode na de bevalling.
Vaak helpt het ook wanneer je ervoor zorgt dat de striaegevoelige plekken op je lichaam voldoende steun krijgen en goed verzorgd worden. Een stevige, katoenen bh voorkomt dat de huid van je borsten onder invloed van de zwaartekracht wordt uitgerekt. De huid op je buik, benen, borsten en heupen verzorg je met behulp van regelmatige massages. Dat doe je door met je vingers stukjes huid beet te pakken en weer los te laten. De hoeveelheid vet die er wordt opgeslagen, kun je beheersen door gezond te eten en veel water te drinken.