Maagzuur tijdens je zwangerschap ( Node: 26153 )
Ruim 70% van alle zwangeren heeft last van een bekende zwangerschapskwaal: brandend maagzuur. Heel vervelend! Wat kun je doen?
Hoe herken je brandend maagzuur?
Een brandend gevoel in je maag, je slokdarm, of achter je borstbeen? Een zurige smaak in je keel? Dat is brandend maagzuur, dat vanuit je maag je slokdarm wordt ingeduwd. Het kan je op onverwachte momenten zomaar overkomen. Niet alleen direct na het eten.
Hoe ontstaat het?
Zodra je zwanger bent, verandert je hormoonhuishouding. Je lichaam heeft tijd nodig om hieraan te wennen. Vandaar die misselijkheid en vermoeidheid. En brandend maagzuur.
Om de baby de ruimte te geven om te groeien en straks geboren te laten worden, zorgt het zwangerschapshormoon progesteron ervoor dat je spieren verslappen. Dat kan effect hebben op de sluitspier van je maag. Hierdoor komt het brandend maagzuur makkelijk naar boven. Als je lichaam zich heeft ingesteld op de nieuwe situatie, worden de kwalen vaak minder.
Later in je zwangerschap komt brandend maagzuur regelmatig voor. Doordat je baby gestaag is doorgegroeid en steeds meer ruimte inneemt, komt je maag in de verdrukking. Het maagzuur kan hierdoor naar boven worden gedrukt en in je slokdarm en keel terecht komen. Deze oprispingen zijn onaangenaam.
De-proberen-waard-tips
Deze tips hebben bewezen te helpen om het brandende gevoel te verminderen. Probeer ze!
- Eet liever kleinere maaltijden verdeeld over de dag in plaats van 3 grote.
- Vermijd scherpe kruiden en te veel vet.
- Drink minder koolzuurhoudende dranken, koffie, thee en zure vruchten(sap).
- Eet rustig en kauw goed: speeksel neutraliseert maagzuur.
- Eet niet in de 3 uur voordat je naar bed gaat.
- Heb je vooral ’s nachts veel last, zorg dan dat je hoofd iets hoger ligt door een extra kussen te gebruiken of het hoofdeinde iets hoger te zetten.
- Houd je bovenlichaam rechtop als je bukt.
- Drink een paar slokken melk of eet een beetje yoghurt. Dit bindt het maagzuur.
- Als je toch maagzuur voelt opkomen, probeer dan een glas lauwe melk of een paar lepels vanillevla.
Medicijnen tegen maagzuur
Als de bovenstaande tips niet helpen, dan zou een medicijn kunnen helpen. Er zijn verschillende soorten medicijnen. Medicijnen die de maaginhoud minder zuur maken of medicijnen die de aanmaak van maagzuur verminderen.
Bij milde klachten kun je allereerst medicijnen gebruiken die maaginhoud minder zuur maken (maagzuurbinders). Voorbeelden die je tijdens de zwangerschap en borstvoeding mag gebruiken zijn:
- Antagel®, Gastilox® en Maalox®
- Rennie®
- Gaviscon®
- Magnesiumhydroxide
Deze middelen kun je bij de drogist kopen. In de bijsluiter staat wanneer je ze moet innemen en hoeveel je er mag gebruiken per dag. Gebruik niet meer of langer dan in de bijsluiter staat.
Helpt dit niet voldoende of blijven de klachten lang aanhouden, overleg dan met je huisarts. Hij kan je medicijnen voorschrijven die zorgen dat er minder maagzuur wordt aangemaakt. Voorbeelden die je mag gebruiken tijdens de zwangerschap zijn, famotidine, omeprazol (Losec®), esomeprazol (Nexium®) en lansoprazol. Sommige van deze middelen kun je alleen met een recept bij de apotheek krijgen.