Alles over je huid en huidverzorging tijdens de zwangerschap ( Node: 42127 )
Tijdens je zwangerschap verandert er van alles in je lichaam. En omdat de huid het grootste orgaan is, kun je last krijgen van acne, jeuk, striae of pigmentvlekken (zwangerschapsmasker). Hoe kun je dit zo veel mogelijk voorkomen of verhelpen? Wat kun je doen om jouw huid zo goed mogelijk te verzorgen?
Zwangerschapsacne
Dacht je dat je na de puberteit geen puistjes meer zou krijgen. Helaas. Door de hormonale veranderingen kun je last krijgen van zwangerschapsacne. Dit komt vooral voor tijdens het eerste trimester. In deze periode is het hormonale evenwicht het meest verstoord. In de loop van je zwangerschap neemt de acne meestal af. Na de bevalling verdwijnt het langzaam aan, maar dit kan nog wel een paar weken of maanden duren.
Zwangerschapsacne ziet eruit als zwarte puntjes, witte puntjes en rode bultjes op je gezicht, rug, armen, benen en borst. Wist je dat het uitknijpen van puistjes de situatie alleen maar erger maakt en kan leiden tot littekens. Niet doen dus! Ontdek wat je nog meer kunt doen aan zwangerschapsacne.
Jeuk als je zwanger bent
Aaaargh, jeuk! Ineens voel je overal op je lichaam de kriebels. Krabben lijkt de enige oplossing, maar vaak wordt het hier alleen maar erger van. Zwangerschapsjeuk is een veelvoorkomende klacht tijdens de zwangerschap. Het ontstaat over het algemeen door het oprekken van je huid of doordat de huid droog is. Natuurlijk kan dit ontstaan door de groei van je buik, maar ook bij je borsten, billen en benen komt de huid onder spanning te staan. Hormonale veranderingen of plotselinge irritatie door je parfum of wasmiddel kunnen ook een rol spelen. Zwangerschapsjeuk is meestal niet gevaarlijk, wel vervelend.
Sommige vrouwen krijgen last van extreme jeuk. Dit heet zwangerschapscholestase: een zeldzame, maar ernstige aandoening die meestal in het derde trimester voorkomt. Hierbij ontstaat een verhoogd aantal galzouten in je bloed waardoor je lever minder goed functioneert. Dit vraagt om medisch handelen. Ook PUPPP, uitslag rondom striae, meld je direct bij je verloskundige. Zij kan medicatie voorschrijven.
Striae (zwangerschapsstriemen)
Je kunt het misschien al uit je puberteit: die kleine - eerst roodpaarse, daarna witte - strepen op de huid. Striae (ook wel zwangerschapsstriemen of -strepen genoemd) ontstaan omdat je huid op bepaalde plekken wordt uitgerekt. Zo ook tijdens de zwangerschap. De groei van je lichaam gaat sneller dan dat je huid kan oprekken. Opperhuid en onderhuids bindweefsel scheuren een stukje, waardoor er littekentjes ontstaan.
Als je eenmaal striae hebt, dan kan je lichaam dit niet meer herstellen. Als de striemen net zijn ontstaan, dan vallen ze erg op. Ook kan het een beetje jeuken. Uiteindelijk worden de striae vanzelf lichter van kleur en zijn ze minder opvallend.
Niet iedere vrouw krijgt last van striae. Deels is dit erfelijk bepaald en het hangt ook af van hoe jouw lichaam reageert. Je kunt het ontstaan beperken door op tijd met speciale zalf te smeren en te zorgen voor goede ondersteuning van bijvoorbeeld borsten en buik.
Zwangerschapsmasker: pigmentvlekken
Altijd weer die zwangerschapshormonen … In het tweede en derde trimester zijn de oestrogeen- en progesteronniveaus in je lichaam meestal hoger. Dit maakt dat je huid anders reageert op zonlicht. Hierdoor kun je last krijgen van hyperpigmentatie en pigmentvlekken, ook wel een zwangerschapsmasker genoemd. Sommige vrouwen hebben krijgen kleine vlekjes die op sproeten lijken, anderen hebben een paar grotere, vlekkerige, confetti-achtige vlekken op voorhoofd, neus, wangen of nek.
Je hebt er verder geen last van en na de bevalling trekt het ook weer weg. Het hangt van jouw huidtype en huidskleur af of je pigmentvlekken of een zwangerschapsmasker ontwikkelt. Ook speelt de hoeveelheid zon een rol, net als de tijd van het jaar waarin je zwanger bent. De beste manier om het te voorkomen, is uit de zon blijven, vooral tussen 11.00 en 15.00 uur. Ook smeren met zonnebrandcrème SPF50 helpt. Er bestaat ook een vermoeden dat het slikken van foliumzuur helpt om hyperpigmentatie tegen te gaan.
Huidverzorging tijdens je zwangerschap
Je houdt je huid vooral gezond door goede verzorging. Dat betekent in de ochtend reinigen met een mild product, zoals schuim of olie, daarna smeren met zonnebrandcrème met een hoge factor en een fijne crème. In de avond ’s reinig je de huid om het vuil van de dag te verwijderen en gebruik je een nachtcrème. Verwen niet alleen je gezicht, maar ook je lichaam met een mild douchemiddel en een rijke bodylotion. Je hebt ook speciale olies en crèmes om je groeiende zwangere buik, maar ook je borsten en billen dagelijks mee in te smeren. Dat is niet alleen fijn, ook striae krijgt hierdoor minder kans.
Voldoende water drinken
Om de huid soepel te houden en gifstoffen af te voeren, drink je voldoende water, zo’n 1,5 tot 2,5 liter per dag. Zo krijgen puistjes minder kans. Ook houdt houd je hierdoor de huid soepel, zodat striae minder kans krijgt. Veel water drinken is ook goed om andere zwangerschapskwaaltjes te voorkomen, zoals aambeien of een blaasontsteking.