7 weken zwanger

7 weken zwanger ( Node: 223 )

Je zevende week is alweer aangebroken. Voelt het al een beetje echt? De op hol geslagen hormonen in je lijf kunnen zorgen voor de eerste zwangerschapskwaaltjes. Misschien ben je misselijk, moe, en heb je pijnlijke borsten. Dat is minder fijn, maar het is niet voor niets. Je baby groeit van kikkervisje uit naar een echt minimensje. Je lichaam werkt hier keihard aan. Laat het maar lekker gebeuren en neem als het kan wat extra rust.

Jouw baby als je 7 weken zwanger bent

Je baby groeit heel hard op dit moment: hij is na zeven weken al één cm lang. De handjes en voetjes van je kleintje worden zichtbaar en ook het gezicht krijgt al vorm. Het wordt een echt minimensje. Je baby heeft nu al neusgaten, maar nog geen echte neus. De ogen en mond krijgen ook gestalte. Gek idee: de hersenen van je kleintje zijn al helemaal aangelegd. En als je een vroege echo krijgt deze week, lijkt het kloppende hartje net een knipperlichtje.

Multi Dag & Nacht Mama van Vitakruid

Multi Dag & Nacht Mama

Deze zwangerschapsmulti bevat het beste actieve foliumzuur dat wereldwijd beschikbaar is: Quatrefolic®. Foliumzuursuppletie verhoogt de folaatstatus van de moeder. Een lage folaatstatus is een risicofactor voor het ontstaan van een open ruggetje bij je ontwikkelende foetus.

Bestel direct

Eerste echo

En over die eerst echo gesproken. Als je zeven weken zwanger bent, kan er al een vroege echo worden gemaakt. Deze echo noem je een vitaliteitsecho. Niet iedere zwangere krijgt deze echo aangeboden. Dat verschilt per verloskundige en of er een bepaalde reden voor is. Bijvoorbeeld als je al eens een miskraam hebt gehad of als je veel vaginaal bloedverlies hebt. Tijdens de echo wordt er gekeken of je baby op de juiste plek in je baarmoeder groeit, of het hartje klopt (je ziet dan een heel mooi knipperlichtje op het scherm) en of er eventueel afwijkingen in de baarmoeder te zien zijn. Lukt de echo uitwendig (op je buik) niet? Dan kan ervoor gekozen worden om het inwendig (vaginaal) te doen.

Help, ik ben zo misselijk

Eén van de bekendste zwangerschapskwalen is (ochtend)misselijkheid. De één heeft er tot dik in het tweede trimester last van, terwijl de ander helemaal niets merkt. Behoor jij tot team misselijk? Check dan deze tips tegen misselijkheid en pas goed op jezelf. Bij 2% van de vrouwen wordt de misselijkheid heel extreem. Zo extreem dat je daardoor je dagelijkse bezigheden niet meer kan uitvoeren. Deze vorm van zwangerschapsmisselijkheid wordt Hyperemesis Gravidarum (HG) genoemd. Trek aan de bel bij je verloskundige als je merkt dat je niets binnenhoudt. Zij kan je eventueel een medicijn voorschrijven of verdere stappen met je bespreken.

Nu al het geslacht van je baby voorspellen

Wil jij graag weten of je een jongen of meisje krijgt? Eigenlijk is het daar nog veel te vroeg voor. Pas bij 16 weken kun je een geslachtsecho laten uitvoeren en bij 20 weken kan echt met zekerheid worden vastgesteld wat het wordt. Wel kun je nu al een voorspelling doen door de Chinese Geslachtskalender te raadplegen. 100% betrouwbaar is het niet, maar leuk zeker wel. En, en? Wat voorspelt de kalender bij jou?

Chinese geslachtskalender: voorspel het geslacht van je baby

Een (cup)maatje groter

Zitten jouw bh’s niet meer zo lekker? Of valt het nog mee? Door je zwangerschap kunnen je borsten flink gaan groeien. Je kunt daardoor pijnlijke en gevoelige borsten hebben, maar dat hoeft niet. Ben je toe aan een grotere bh? Schaf dan een zwangerschapsbh aan of ga je voor een voedingsbh (handig als je straks borstvoeding geeft). Voor je nieuwe beha’s gaat shoppen, lees eerst deze 7 tips door, zodat je goed voorbereid op jacht gaat.

Last van maagzuur?

Door de verandering in je hormoonhuishouding, maak je meer maagzuur aan dan normaal. Dat kan een vervelend (brandend) gevoel geven. Probeer niet te veel suikers en niet te vet te eten. Ook helpt het om meerdere keren per dag kleine beetjes te eten in plaats van drie keer per dag veel. Zuivel kan ook helpen.

Wist je dat … zwangeren die last hebben van veel maagzuur een grotere kans op een baby met veel haar hebben? Dus wie weet!

Jullie worden ouders

Niet alleen voor jou is het wennen dat je straks een baby krijgt, voor je partner ook. Hij of zij is er waarschijnlijk nog niet zo veel mee bezig als jij. Niet zo gek, jij voelt je misschien wel hartstikke zwanger, maar je partner ziet er nog helemaal niets van. Toch kun je hem of haar nu al voorbereiden op het ouderschap.

Vaderschapsexpert en WIJ deskundige Robin legt in het artikel ‘Ik word vader, wat nu?’ precies uit wat ervan je partner verwacht wordt als hij vader wordt.

Ik word vader, en nu?

Weg met de sigaret!

Roken tijdens de zwangerschap zorgt in Nederland voor 220 vroeggeboortes per jaar. Ook worden er door een direct gevolg van roken tijdens de zwangerschap 3.000 ondervoede baby’s geboren. Natuurlijk wil jij dit voorkomen, maar is het je toch nog niet gelukt om te stoppen met roken? Check deze 5 tips om te stoppen.

Je huid verandert

Zie je eruit als een puber met al die puistjes? Tja, die hormonen … Die kunnen ervoor zorgen dat je zwangerschapsacne krijgt. De puistjes verdwijnen gelukkig vanzelf weer. Maar tot die tijd: probeer er af te blijven en reinig en verzorg je huid extra goed. Geen last van puistjes? Wat fijn!

Tijdens je zwangerschap verandert je huid, zo kun je ook pigmentvlekken of jeuk krijgen. Ook kun je last krijgen van striae op je buik, borsten of billen. Lees hier alles over je huid en huidverzorging als je zwanger bent. Voorkomen kun je sommige huidproblemen niet, maar verzachten of verminderen zeker wel.

Boost je energie

We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken, je lichaam is super hard aan het werk en dat kost nu eenmaal bakken met energie. Probeer eraan toe te geven als het kan. Soms is dat best lastig. Snappen we helemaal. En waar je vroeger misschien een extra bak koffie naar binnen goot om jezelf een boost te geven, is dat nu na twee kopjes koffie klaar. Teveel cafeïne als je zwanger bent is namelijk niet goed voor je baby. Gelukkig zijn er meer manieren om je energie te boosten, zoals door powerfood te eten.

TIP! Wat ook extra vermoeidheid kan veroorzaken is een ijzertekort. Dit komt veel voor bij zwangeren, omdat je lichaam meer bloed aanmaakt. Zorg dat je ijzerrijke voeding eet, zoals groene groenten, volkoren producten, eieren en noten.

Anderen zwangeren over deze week

Verbergen dat je zwanger bent, hoe gaat het jou af? Liever wil je het nog niet aan de grote klok hangen, maar hoe doe je dat zonder dat iemand het door heeft? WIJ vroeg het op onze socials. Het regende reacties, nou ja smoesjes. En dus hebben we de 9 beste smoesje om je zwangerschap te verbergen van andere aanstaande mama’s op een rij gezet. Succes hè, je kan het!

Benieuwd naar meer ervaringen van andere zwangeren? Bij blogs over zwanger zijn vind je eerlijke verhalen van aanstaande moeders over allerlei onderwerpen. Ook jouw verhaal met ons delen? Dat kan natuurlijk. Lees hier hoe.

Beeld: iStock.com/Orbon Alija, Riska

Verder lezen?

Benieuwd wat je volgende week kunt verwachten? Of bekijk nog eens de vorige week.

Zwangerschapskalender