37 weken zwanger

37 weken zwanger ( Node: 214 )

Je ben 37 weken zwanger! Vanaf deze week mag je, als je geen medische indicatie hebt gekregen, thuis bevallen. Wordt je kind tussen nu en de 42e week geboren, dan wordt dat ‘op tijd’ genoemd. Je baby is nu voldragen. Gefeliciteerd met deze mijlpaal!

Je baby als je 37 weken zwanger bent

Je baby is nu ongeveer 46,5 centimeter lang en weegt zo’n 3.100 gram. Het wordt steeds krapper in je baarmoeder voor je kleintje. Vrij bewegen lukt niet meer zo goed, maar slaan en schoppen des te meer. En dat voel je! Slapen kan hierdoor een uitdaging zijn. Als jij gaat liggen, gaat je baby juist tekeer. Houd vol! Hoewel je kleintje helemaal ‘af’ is en klaar is om geboren te worden, kiezen de meeste baby’s ervoor om nog lekker bij mama in de buik te blijven en door te groeien.

Je kleine oefent nog volop met ademhalen door vruchtwater in te slikken. Ook oefent je baby zijn zuigreflex door te zuigen op zijn duimpjes, zodat hij straks melk kan drinken. Naast een zuigreflex, heeft je kleintje ook een zoekreflex ontwikkeld. Hierdoor kan hij jouw tepel straks moeiteloos vinden.

Eerste reflexen van je baby

In de buik oefent en ontwikkelt je baby zich volop, maar ook na de geboorte gebeurt er nog van alles. Zo is het zenuwstelsel van je baby ook na de geboorte nog volop in ontwikkeling. Al vanaf een paar dagen oud merk je dat hij in reactie op zijn omgeving (als hij een geluid hoort bijvoorbeeld) bepaalde bewegingen kan maken. Deze bewegingen worden ook wel de eerste reflexen genoemd. De reflexen van je baby komen voort uit zijn natuurlijke instinct dat erop gericht is om buiten de baarmoeder te overleven. Dit zijn primitieve reacties die later weer verdwijnen.

Je baby geeft het startsein

De slijmprop verliezen, vliezen die breken of weeën. Het zijn vaak de signalen waaruit je afleidt dat je bevalling is begonnen. Maar je baby geeft daarvóór eigenlijk al het startsein. Dit gebeurt normaal gesproken als de longetjes voldoende zijn ontwikkeld, zodat hij na de geboorte direct kan ademhalen. De longen maken twee specifieke eiwitten aan en scheiden deze uit. Als ze in het vruchtwater terechtkomen, zetten ze de bevalling in gang. Met deze kennis wordt overigens ook onderzocht hoe vroeggeboorte kan worden voorkomen.

Laatste loodjes en laatste pijntjes

Hoe voel jij je momenteel? Trek je het nog? In deze laatste weken kan alles wat zwaarder gaan voelen. Misschien heb je last van bekkenpijn, een zere onderrug, brandend maagzuur en/of een zwaar gevoel aan je onderkant. Dat is zo niet gek, je baby groeit nog steeds en gaat ook langzaam indalen.

Als je hier veel last hebt, las dan wat extra rustmomenten in. Je lichaam geeft de signalen niet voor niets. Helemaal stilzitten hoeft natuurlijk ook niet. Het is juist goed om in deze laatste fase in beweging te blijven. Elke dag een (korte) wandeling maken en wat (yoga)oefeningen doen, houden je fit. Dus houd nog even vol, over een paar weken is je kleintje er en dan zijn de meeste pijntjes verdwenen!

Bed op klossen zetten

Vanaf deze week mag je thuis bevallen. Heb jij je bed al op klossen gezet? Je bed moet een minimale hoogte van 80 centimeter hebben. Je kunt bedverhogers (gratis) regelen en lenen via Medipoint. Misschien wil je liever in het ziekenhuis bevallen of ben je medisch? Dan is het evengoed verplicht om je bed te verhogen voor het geval dat. Dit is namelijk vanuit de Arbo-wet bepaalt vanwege de zorg die de verloskundige en de kraamzorg je tijdens en na de bevalling aan bed gaan verlenen.

Naast de standaard benodigdheden voor je bevalling, zijn er nog een aantal onmisbare items die je vaak niet op de standaard lijstjes terugvindt, zoals:

  • dikke sokken (veel barende vrouwen krijgen koude voeten)
  • lippenbalsem (je kunt droge lippen krijgen door bijv. de airco)
  • een muntje voor de rolstoel (voor in het ziekenhuis)
  • Dextro (voor wat extra energie)
  • oplader van je telefoon (zonde als ‘ie leeg is en je foto’s/video’s wilt maken of je familie wilt bellen na de bevalling)

TIP! Voorkom gedoe en test het babyautostoeltje deze week door die in de auto te bevestigen. Wel zo handig en fijn als je straks uit het ziekenhuis komt en je naar huis wilt met je newborn.

Wat moet je partner regelen na de bevalling?

Als je kleintje er straks is, zijn er een aantal zaken die je partner (of iemand anders als je geen partner hebt) moet regelen. Denk bijvoorbeeld aan het doen van de geboorteaangifte bij de gemeente. Dit moet binnen drie werkdagen gebeuren, anders krijg je een boete. Wat er nog meer gebeuren moet? Raadpleeg deze handige checklist zodat je niets over het hoofd ziet.

5 tips voor een betere nachtrust

Op je zij, toch weer op je rug, rusteloze benen en een kickbokser in je buik. Slapen wordt er niet makkelijker op en daar kan je flink moe van zijn. Wat kun je doen? Pak je rustmomenten ook overdag en probeer een aantal van deze tips uit.

  • Zoek afleiding en rust overdag: kijk een film, lees, luister naar muziek of maak een wandeling.
  • Ga zwemmen; fysieke inspanning overdag helpt je ’s avonds in slaap te komen.
  • Zorg ’s avonds voor een lichte maaltijd.
  • Neem een lekker bad met rustgevende badolie, met bijvoorbeeld lavendel, rozen of sandelhout.
  • Slaap met een (voedings)kussen tussen je benen of zorg voor een eigen dekbed die je om jezelf heen kunt stoppen voor een comfortabele slaaphouding.
  • Zet overdag je slaapkamerraam open, zodat je geniet van een frisse kamer.

Buidelen met je baby

Jouw baby heeft na de geboorte veel behoefte aan huid-op-huidcontact. Buidelen heeft veel positieve effecten. Het bevordert de hechting, het stimuleert de borstvoeding, het vermindert stress en het heeft een positief effect op de groei en ontwikkeling van jouw baby.

De positieve effecten van buidelen

Bescherm de longetjes

Zo’n 10 tot 20 seconden na de geboorte hoor je het eerste huiltje. Zijn ademhalingsspieren komen in beweging, hij zuigt zijn longen vol lucht en … hij ademt! Wist je dat je baby maar 10% van de longblaasjes heeft die wij hebben? Je doet er goed aan om zijn longetjes te beschermen. Dit begint bij het inrichten van de babykamer. In verf en nieuwe spullen kunnen schadelijke stoffen zitten. Goed ventileren voor je baby er is, maakt dat de stoffen weg kunnen. Door ook na de geboorte te zorgen dat je zijn kamertje goed ventileert en dat er in huis niet gerookt wordt, help je zijn kwetsbare longetjes te beschermen.

HELLP syndroom Net als bij zwangerschapsvergiftiging heb je bij het HELLP syndroom last van een hoge bloeddruk, eiwitverlies en houd je vocht vast. De symptomen zijn alleen veel sterker en je hebt last van meerdere symptomen tegelijk. Het HELLP syndroom is levensbedreigend voor moeder én kind, het is dus belangrijk dat het op tijd wordt ontdekt!

Voorbereiden op kraambezoek

Na de geboorte van je baby wil je het geluk het liefst meteen met iedereen delen. Worden het persoonlijke kraambezoekjes of toch liever een kraamfeest? Of wil je het de eerste weken heel rustig aan doen. Heb jij daar al over nagedacht?

Lees ook: Voorbereiden op kraamvisite? Zo blijft het leuk

Voeding & vitamines voor jonge moeders

Wat heb je als jonge moeder dagelijks nodig? En hoe zorg je ervoor dat je straks gebroken nachten en drukke dagschema’s doorstaat, goed herstelt van je zwangerschap en bevalling, gezond eet en alle vitamines en mineralen binnenkrijgt? Ontdek het hier!

Anderen over deze week

Benieuwd naar meer ervaringen? Bij blogs over zwanger zijn en bevallen vind je eerlijke verhalen van aanstaande moeders over hun zwangerschap en bevalling. Ook jouw verhaal met ons delen? Dat kan natuurlijk. Lees hier hoe.

Wat regelen deze week?

  • Zet je bed op klossen. Je bed moet 80 centimeter hoog zijn. En check of je alles geregeld hebt voor je bevalling en de kraamtijd.
  • Zoek een geboortekaartje uit.
  • Test de babyautostoel in je auto.
  • Hoewel je mag thuis bevallen, zet je vluchttas klaar. Voor het geval dat.
Beeld: iStock.com

Verder lezen?

Benieuwd wat je volgende week kunt verwachten? Of bekijk nog eens de vorige week.

Zwangerschapskalender