27 weken zwanger ( Node: 203 )
Je bent 27 weken zwanger en de laatste week van het tweede trimester is aangebroken. Niet alleen je baby groeit hard, jij ook. Je zal nu ongeveer 500 gram per week aankomen, dat is normaal. Het kan zijn dat je je weer wat vaker vermoeid voelt, ook dat is normaal. Doe lekker rustig aan als het kan.
Je baby als je 27 weken zwanger bent
Je baby is nu ongeveer 35 centimeter groot en weegt ongeveer 820 gram. Je baby is nu zo groot, dat hij alleen nog met opgetrokken beentjes in je baarmoeder past. Dat voel je ook wel, want je kleintje kan nu extra hard schoppen. Je baby kan nu ook ademen. De longetjes zijn nog wel in ontwikkeling en oefenen flink door kleine hoeveelheden vruchtwater in en uit te ‘ademen’. Je baby zal vanaf nu tot de geboorte nog drie tot vier keer zwaarder worden. Dat is juist goed, want die extra babyvetjes houden je baby straks lekker warm. De wimpertjes van je kleintje zijn nu ook helemaal af en over een klein poosje gaan zijn oogjes open. Kun je ook niet wachten om in je baby’s ogen te kijken?
In je broek plassen van het lachen
Als je hard moet lachen, hoesten of niezen kan het zomaar zijn dat je wat druppeltjes urine verliest. Nu de druk op je bekkenbodem en je blaas met een groeiende buik toeneemt, moet je extra alert zijn op zwangerschapsincontinentie. Door je bekkenbodem goed te trainen, nu en na de bevalling, kun je veel klachten voorkomen.
Doe de ‘knipperlichtoefening’
- Ga op een stoel zitten met je rug tegen de leuning en zet je voeten iets uit elkaar op de grond. Span en ontspan nu je bekkenbodemspieren heel snel achter elkaar gedurende dertig seconden. Herhaal deze oefening regelmatig.
TIP! Ontdek ook deze goede oefeningen voor thuis als je zwanger bent.
Rhesusfactor
Als jij bloed hebt met een negatieve rhesusfactor, dan wordt deze week getest of je antistoffen tegen het bloed van je baby - als dat rhesuspositief is - aanmaakt. Je verloskundige informeert je hierover. Dat is belangrijk om te weten voordat je gaat bevallen. Je kunt rhesusziekte krijgen en dat kan schadelijk zijn voor je baby. Gelukkig bestaat er een zogenoemde rhesusprik die dit kan helpen voorkomen. Als blijkt dat dit nodig is, dan zul je die prik in week 30 krijgen en 48 uur na de bevalling.
Goed zorgen voor je gebit
Door zwangerschapshormonen, zoals progesteron, gaat je tandvlees sneller bloeden. Bloedend tandvlees is in principe niet gevaarlijk voor jou of je baby, maar een ontsteking kan zich wel uitbreiden tot onder het tandvlees. Als je een tandvleesontsteking krijgt, kan dit mogelijk wél gevaarlijk zijn voor jou en je baby. Onderzoeken suggereren dat de kans op vroeggeboorte en een laag geboortegewicht aanzienlijk toenemen bij een onbehandelde tandvleesontsteking. Dat kan zich namelijk ontwikkelen tot parodontitis.
Ga bij twijfels of klachten naar de tandarts toe. Die adviseert je wat je dan het best kunt doen. Als je het probleem op tijd signaleert, dan kun je met goede mondhygiëne het probleem vaak oplossen. Ook een afspraak bij de mondhygiëniste om je gebit goed schoon te maken, kan helpen.
Oeps, ik lek!
Vanaf de zesde maand (de 26e week) van je zwangerschap kan er soms een gelige vloeistof uit je tepels komen: colostrum. Als je straks borstvoeding gaat geven, zal je pasgeboren baby de eerste paar keren dit voedzame vocht drinken. Pas daarna gaan je borsten melk aanmaken. Colostrum is makkelijker te verteren dan melk en zit vol afweerstoffen die je baby beschermen.
Als je borsten nu al colostrum lekken, is het belangrijk dat je je tepels goed schoonhoudt. Was ze een paar keer per dag zonder zeep en dep ze voorzichtig droog. Borstkompressen voorkomen dat er natte plekken op je kleding verschijnen.
Aangepast werk
Moet je op je werk veel tillen, of sta of zit je veel? Als je zwanger bent, is je werkgever verplicht om je vervangend werk aan te bieden als het te zwaar voor je wordt. Dit geldt ook als je met schadelijke stoffen werkt of in een omgeving met veel lawaai of trillingen.
Creëer rust en ontspanning
“Mag ik heel even een momentje voor mezelf?” Herken je dat gevoel? Vast wel. Stel jezelf op die momenten de vraag: wat heb ík nu nodig? Door daar bewust aandacht aan te geven en bepaalde oefeningen te doen, ervaar je meer rust en ontspanning tijdens je zwangerschap. En dat is voor jou en je baby heel belangrijk.
In het geluidfragment hieronder, leer je via een oefening hoe je je meer kunt ontspannen tijdens je zwangerschap. Fijn om af en toe eens te herhalen.
Check je zorgverzekering
Het is verstandig om goed naar je zorgverzekering te kijken. Tijdens je zwangerschap, bevalling en kraamperiode maak je extra zorgkosten. Wat dekt jouw verzekering nu? En denk hierbij vooruit. Misschien heb je straks bekkenfysiotherapie nodig of wil je hulp inschakelen van een lactatiekundige bij het geven van borstvoeding? Wel zo fijn als je zorgverzekering dit grotendeels kan dekken. Goed om je eens in te verdiepen.
Thuis of in ziekenhuis bevallen?
Een bevalling in je eigen huis of kies jij toch liever voor het ziekenhuis? Als je geen medische indicatie hebt, mag je zelf kiezen. Misschien ben je meer het type go-with-the-flow en besluit je dit pas liever tijdens je bevalling. Dat kan natuurlijk ook. Ontdek alvast wat de grootste voor- en nadelen van een thuisbevalling, poliklinische bevalling (ziekenhuis) en bevallen in een geboortecentrum zijn.
Het schrijven van een geboorteplan kan je helpen bij het bedenken hoe jij het straks graag voor je ziet. Ook is het maken van een geboorteplan een mooie aanleiding om eens met je partner om tafel te gaan. Zo raakt hij of zij ook meer betrokken bij je bevalling. Download hieronder gratis een voorbeeld geboorteplan.
Download voorbeeld geboorteplanAnderen over deze week
Een zwangerschap is mooi, magisch en bijzonder. Toch heeft Luna soms moeite met haar veranderende (lees dikker wordende) lijf. “Maar dat uitspreken, daar rust een taboe op. ‘Je zou dolblij moeten zijn! Er zijn ook mensen bij wie het niet lukt’, krijgt ik dan te horen.” Herkenbaar? Lees meer in Luna’s blog.
Deze week regelen
Check je zorgverzekering en vraag jezelf af of die straks ook nog bij je situatie past en voldoende dekking biedt.