25 weken zwanger

25 weken zwanger ( Node: 201 )

Vanaf de 25e week ga je vaker naar de verloskundige: om de drie weken. Lichamelijk voel je je waarschijnlijk nog goed, al merk je wel dat je soms een stapje terug moet doen. Door het extra gewicht kunnen je benen en voeten vermoeid aanvoelen. Een massage kan helpen en ga letterlijk met de beentjes omhoog zitten. Even ontspannen, zó dat voelt goed!

Je baby als je 25 weken zwanger bent

Je baby is nu ongeveer 33 centimeter groot en weegt rond de 650 gram. Het hartje van je kleine klopt twee keer zo snel als dat van jou. Je baby’s gehoor is nu al zo goed ontwikkeld dat hij stemmen die hij vaak hoort, herkent. Ook krijgen alle baby’s nu een meer roze/rode huidskleur. Dat komt door de toenemende bloedvaatjes die onder de huid groeien en zich vullen met bloed. Hiervoor was de huid van je kleintje nog helemaal doorzichtig. Je baby krijgt de komende weken steeds meer ‘spekkies’. Ook de schopjes en bewegingen worden steeds krachtiger. Als je placenta gunstig ligt, bijvoorbeeld aan de achterkant, kun je de bewegingen misschien zelf ook al aan de buitenkant zien.

Must have: reukloze luieremmer

Must have: reukloze luieremmer

Een luieremmer is heel praktisch en hygiënisch een must have. Welke kies je dan? Geen vieze luchtjes meer, lage gebruikskosten, duurzaamheid en optimale hygiëne zijn de belangrijkste redenen om voor DiaperChamp te kiezen. Al 20 jaar op de markt en bewezen effectief.

Check de verkooppunten

Waarom wordt mijn buik hard?

Je zit op de bank, je ontspant, je baby begint te trappelen en ineens wordt je buik heel hard. Wat gebeurt er nu? Dit noem je harde buiken. Hierbij trekken de spieren van je baarmoeder samen om zich voor te bereiden op de weeën tijdens je bevalling. Harde buiken worden ook wel oefenweeën genoemd. Deze onregelmatige samentrekkingen van je baarmoeder zijn volkomen normaal en kunnen beginnen in je tweede of derde trimester. Je krijgt ze meestal wat vaker als je wat verder in je zwangerschap zit.

We horen je denken: wat is het verschil tussen een harde buik en een echte wee? De krampen bij harde buiken zijn niet sterk genoeg om je baby naar buiten te duwen. Echte weeën kunnen dat wel. En daarnaast:

  • Harde buiken kunnen ongemakkelijk zijn, maar zijn meestal niet pijnlijk.
  • Harde buiken gaan meestal weg als je van houding verandert.
  • Harde buiken komen veel minder regelmatig dan echte weeën.
  • Bij harde buiken voel je de pijn aan de voorkant van je buik. Bij echte weeën voel je dit in de baarmoederhals, buik, benen en/of onderrug.
  • Harde buiken komen meestal niet meer dan één of twee keer per uur voor of een paar keer per dag tot laat in je zwangerschap.
  • Harde buiken stoppen meestal als je een warm bad of douche neemt.

Krijg je wat vaker harde buiken? Dan is dat een teken om het rustiger aan te doen. Bel je verloskundige eventueel voor overleg of advies.

Sporten

Als je een fanatiek handbalster, hockeyster of voetbalster was, kun je dat nu waarschijnlijk al een tijdje niet meer doen. Je spieren rond je buik en bekken worden weker en je buik kan in de weg zitten. Probeer wel in beweging te blijven als het nog gaat, dat houdt je fit. Zwemmen kun je tot het eind van je zwangerschap blijven doen. Het leuke aan een speciale zwangerschapszwemles is, is dat je ook andere zwangeren ontmoet. Lees hier wat je nog kan doen qua sport en beweging als je zwanger bent.

Verlofcalculator

Wanneer kan - en mag - je eigenlijk met verlof? Ga je er vier weken van te voren uit of misschien liever toch bij zes weken? En hoe zit dat als je een tweeling krijgt? Bereken de duur van je zwangerschapsverlof aan de hand van je uitgerekende datum via de handige online zwangerschapsverlofcalculator van WIJ.

Zwangerschapsverlof berekenen

Goed beschermd

Als een ware moederleeuw wil jij je baby beschermen en dus ben je voorzichtig in het dagelijks leven. Nu je buik groter wordt, vraag je je vaker af: kan dit eigenlijk kwaad? Ben je bijvoorbeeld bang dat de autogordel je baby schade aanricht bij een eventuele botsing? Nergens voor nodig, je kind wordt goed beschermd door het vruchtwater.

Zwangerschapsvergiftiging: wat is het?

Bij zwangerschapsvergiftiging, ook pre-eclampsie genoemd, heb je tijdens je zwangerschap een hoge bloeddruk of teveel eiwitten in je urine. Het komt voor bij ongeveer 5% van de zwangere vrouwen en doet zich meestal voor na de 20e week van de zwangerschap. Omdat je placenta tijdens zwangerschapsvergiftiging minder goed wordt doorbloed, krijgt je baby minder voedingsstoffen en zuurstof binnen. Hierdoor zal hij minder goed groeien en ontwikkelen. Het is dus belangrijk dat zwangerschapsvergiftiging op tijd wordt ontdekt.

Enkele symptomen zijn:

  • Opgezwollen handen, enkels en gezicht
  • Pijn rechts onder de ribben, tintelingen in de vingers
  • Gezichtsstoornissen zoals sterretjes of lichtflitsen zien
  • Pijnlijk, gespannen gevoel bovenin de buik

Als je deze klachten herkent of als je twijfelt, bel altijd je verloskundige.

Nieuwe rol, nieuwe rechten

Als je een kind krijgt, wordt er in jou een ouder geboren. Bij deze nieuwe rol horen ook nieuwe rechten die je eerder niet had. Zo heb je na de geboorte recht op ouderschapsverlof, kinderbijslag en in sommige gevallen ook kindgebonden budget. Goed om je alvast eens in te verdiepen.

TIP! Vooraf een ouderschapsplan opstellen kan helpen om straks makkelijker samen je weg te vinden.

Geboortekaartje

Heb je al nagedacht over het geboortekaartje voor je baby? Weet je al welke tekst je wilt vermelden? En hoeveel kaartjes je gaat bestellen? Lees alles over geboortekaartjes en doe alvast ideeën op.

Meet de doula

Zie je op tegen de bevalling en/of zou je graag wat meer emotionele ondersteuning willen rond de geboorte van je kind? Dan is een doula misschien wat voor jou. Een doula ondersteunt jou (en je partner) op een niet-medische manier tijdens je zwangerschap en de periode rondom de geboorte. Een doula wordt ook wel bevallingscoach genoemd.

Wist je dat … er ook iets bestaat als de VIP kraamverzorgende? VIP staat voor Vroegtijdige Inzet Partusassistent en betekent dat je extra begeleiding krijgt van je kraamverzorgende, nog voordat je bevalling begint. Doordat je kraamverzorgende al voor de geboorte aanwezig is, kan ze je optimaal begeleiden. Een VIP-bevalling is zowel bij een thuisbevalling als een poliklinische bevalling (ziekenhuis) mogelijk. Bespreek het met je verloskundige als je interesse hebt voor VIP, zodat zij vroegtijdig een kraamverzorgende kan inzetten.

Welk babyfoon-type ben jij?

Jouw lieve, kleine baby ligt straks heerlijk te slapen in zijn mooie kamertje, terwijl jij beneden op de bank een serie kijkt of boek leest. Gek idee? Ja best hè! Een babyfoon is dan vaak wel een must. In babyfoonland is keuze genoeg, maar welke kies je? Ontdek welk babyfoon-type jij bent. Handig!

Welk babyfoon-type ben jij?

Voorkom een blaasontsteking

Bij zwangeren komt een blaasontsteking helaas vaker voor dan anders. Je kunt proberen een blaasontsteking te voorkomen door veel te drinken. Bacteriën krijgen zo geen kans om in je blaas achter te blijven, omdat je vaak gaat plassen. Plas voor het slapengaan en ook na het vrijen. Alle beetjes helpen.

De symptomen van een blaasontsteking zijn:

  • Vaker plassen dan normaal
  • Pijn bij het plassen
  • Aandrang terwijl er slechts enkele druppels komen
  • Sterk ruikende urine, troebele urine of bloed bij de urine
  • Pijn in de onderbuik
  • Harde buiken Herken je deze klachten? Neem dan contact op met je huisarts of verloskundige. Een blaasontsteking gaat alleen over met een antibioticumkuur. Trek dus op tijd aan de bel.

Anderen over deze week

“En dan ben je 25 weken zwanger in twee minuten tijd. Ja dat klinkt vrij bijzonder, al dan niet onvoorstelbaar. Klopt! Heb je helemaal gelijk in”, vertelt Liza over de late ontdekking van haar zwangerschap. Lees haar bijzondere verhaal: ‘In 2 minuten tijd bleek ik 25 weken zwanger!

Benieuwd naar meer ervaringen van andere zwangeren? Bij blogs over zwanger zijn vind je eerlijke verhalen van aanstaande moeders over allerlei onderwerpen. Ook jouw verhaal met ons delen? Dat kan natuurlijk. Lees hier hoe.

Beeld: iStock.com

Verder lezen?

Benieuwd wat je volgende week kunt verwachten? Of bekijk nog eens de vorige week.

Zwangerschapskalender