23 weken zwanger

23 weken zwanger ( Node: 199 )

Kun je het geloven? Je bent al 23 weken zwanger! De zwangerschapskwaaltjes van de eerste drie maanden ben je bijna alweer vergeten. Hopelijk ben je aan het genieten van je groeiende zwangere buik en het vrolijke getrappel van je kleintje.

Je baby als je 23 weken zwanger bent

Je baby is nu ongeveer 30 centimeter lang en weegt rond de 500 gram. Je kleintje groeit lekker door en de grammen vliegen er nu aan. De eerste babyvetjes beginnen te ontstaan en dat is alleen maar gezond. De longblaasjes van je baby openen zich pas bij de eerste ademteug na de geboorte. Maar door nu al af en toe vruchtwater in de longen te laten, oefent je kleintje het ademhalen.

De oren van je baby werken steeds beter. Je kleintje hoort vooral het gerommel van je darmen en je hartslag, maar ook de geluiden van buiten de buik kan hij steeds beter horen. Een hond die blaft, jouw stem of die van je partner. Ook muziek kan je baby horen. Een tip is om nu al steeds hetzelfde liedje af te spelen. Je kleintje zal vertrouwd raken met deze klanken en rustig worden als hij het na de geboorte weer hoort. Een handig middel om je baby straks rustig te krijgen als hij geboren is.

stokke-snoozi

Nieuw! Stokke Snoozi wieg

De ideale plek voor alle dagdromen van pasgeboren baby’s. Je houd je kleintje veilig en comfortabel dichtbij in elke kamer van je huis of onderweg. Stokke Snoozi is licht, stevig en je zet ‘m zo zonder gereedschap in elkaar.

Ontdek Stokke Snoozi hier

Ik moet zo nodig!

Soms heb je het idee dat je beter op het toilet kunt blijven zitten, want je blijft maar naar dat kleinste kamertje lopen. Tja, in deze maanden moet je gewoon vaak plassen. Ook je baby doet al plasjes in het vruchtwater. Een teken dat zijn nieren goed werken. De placenta zorgt ervoor dat het vruchtwater voortdurend wordt ververst, dus hij kan er gewoon slokjes van nemen.

Carpaal Tunnelsyndroom

Heb je last van tintelingen en een dof gevoel in je hand of heb je pijnlijke vingers? Mogelijk heb je last van het Carpaal Tunnelsyndroom (CTS). Het extra vocht dat door je lichaam circuleert als je zwanger bent, kan druk geven op de armzenuwen die aan de binnenkant van de pols naar de hand lopen. Dit kan dus tintelingen of zelfs pijn veroorzaken. Heel vervelend, maar er is niets aan te doen. Soms kan het helpen om je pols vast te zetten door een polsbeschermer te dragen.

Unieke geboortekaartjes bij WIJ Geboortekaartjes

Roze, blauw of groen?

Weet jij of je een jongen of een meisje krijgt? Of blijft het een verrassing? Traditioneel kun je voor een meisje een roze geboortekaartje kiezen en voor een jongen een blauwe. Maar helemaal hip is een groen unisex kaartje! Jouw kaartje gevonden? Bestel een gratis proefdruk met de code WIJPROEF.

Kies jouw favoriet

Donkere tepels

Tijdens je zwangerschap worden je borsten groter. Ook je tepels en tepelhof groeien mee en worden donkerder van kleur. Deze verkleuring wordt veroorzaakt door het zwangerschapshormoon hCG. Je tepels worden donkerder en groter, zodat je baby straks na de bevalling je tepels beter kan vinden en vastpakken. Wel zo handig als je borstvoeding gaat geven.

TIP! Over borstvoeding gesproken: heb je besloten om borstvoeding te geven en wil je later ook kolven op je werk? Kaart dit dan tijdens je zwangerschap al aan bij je werkgever. Zo kan er alvast worden nagedacht over een passende ruimte en voorkom je dat met je kolfapparaat in de bezemkast belandt. Uit onderzoek blijkt dat kolven op het werk helaas vaak slecht geregeld is.

Wist je dat …

Je ook naast donkere tepels ook een donkere streep op je buik kunt krijgen? Misschien kun je ‘m al bij jezelf spotten. De streep loopt vanaf je navel richting je schaambot en wordt een zwangerschapsstreep genoemd (linea negra). Geen zorgen, het is volkomen onschuldig. Het ontstaat door veranderingen in je hormoonhuishouding en dat heeft invloed op je pigment aanmaak. Niet alle vrouwen krijgen een zwangerschapsstreep. Ook dat is normaal.

Wanneer ontstaat een zwangerschapsstreep op je buik?

Leuk weetje: de streep zit er altijd al, alleen door je zwangerschap en verhoogde aanmaak van pigment gaat ‘ie ineens opvallen en kun je de streep gaan zien.

Vaker wakker

Het lijkt wel of je meer ligt te draaien en woelen in bed dan anders. Hoe komt dat toch? In deze fase slaap je lichter en ben je je meer bewust van je lichaam en je buik. Het voelt daarom alsof je meer draait en woelt. Bovendien ben je ‘s nachts vaker wakker, bijvoorbeeld om naar het toilet te gaan. Je blaas wordt door de groeiende baarmoeder uit het bekken omhoog geduwd. Hierdoor worden de blaasbodem en -hals enigszins gestrekt en heb je eerder aandrang om te plassen.

Wakker liggen kan heel vervelend zijn, want je kunt je rust goed gebruiken. Daarom een aantal tips voor een goede nachtrust.

  • Creëer een avondritueel
  • Doe geen verwarming aan in je slaapkamer
  • Laat voor het slapengaan je telefoon lekker voor wat het is, stop ‘m weg
  • Vermijd prikkels door drukke tv-programma’s en filmpjes. Luister liever naar rustgevende muziek
  • Gebruik kussentjes om je buik te ondersteunen of koop alvast een voedingskussen; deze kan je tussen je benen leggen voor ondersteuning
  • Drink ‘s avonds geen koffie, thee of cola, daar zit veel cafeïne in en dat pept je juist op. Drink liever thee of warme melk met honing

Mijn naam, jouw naam of allebei?

Naast een voornaam voor je kleintje, mag je ook bepalen welke achternaam (of namen) je kleintje krijgt. Die van jou, je partner of jullie beide achternamen. Ben jij er al over uit? Weet dat hier een aantal regels aan verbonden zijn. Deze regels zijn door de overheid wettelijk vastgelegd. Lees hier alles over de achternaam kiezen.

Bevalcursus kiezen

Je bevalling lijkt nog ver weg, toch is het al over ongeveer 17 weken zover. Je hebt gelukkig nog alle tijd om jezelf (en je partner) goed voor te bereiden op de grote klus. Hoe je dat eigenlijk? Een bevalcursus biedt uitkomst en heb je in alle soorten en maten. We zetten er een paar voor je op een rij. Ook je verloskundige kan je tips geven voor een cursus bij jouw in de buurt.

Ook leuk: ontdek hoeveel je nu al van bevallen afweet via deze online kennistest.

Test: hoeveel weet jij van bevallen af?

Drang om te shoppen

Een kinderwagen uitkiezen, de babykamer inrichten, kleertjes kopen, op zoek naar een box, kinderstoel en autostoeltje. Zwanger zijn betekent ook … shoppen! Want je hebt - helemaal bij een eerste - veel spullen nodig. En dat kost bij elkaar ook nog eens een heleboel geld. Natuurlijk kun je ook lenen, tweedehands kopen en/of huren. Daarmee kun je kosten besparen. In onze babyuitzetlijst maken we onderscheid tussen spullen die need to have én nice to have zijn. Handig!

Andere zwangeren over deze week

Natuurlijk kijk je tijdens je zwangerschap onwijs uit naar het moment dat je de kleine in je armen kunt sluiten. Dat je kunt zien hoe je baby eruit ziet en hoe hij klinkt. Een prachtig moment, maar er zijn nog wel meer dingen waar je tijdens je zwangerschap smachtend naar uitkijkt. Blogger Nadia onderscheidt vijf dingen in haar blog. Herkenbaar?

En benieuwd naar meer ervaringen? Bij blogs over zwanger zijn vind je eerlijke verhalen van aanstaande moeders over allerlei onderwerpen. Ook jouw verhaal met ons delen? Dat kan natuurlijk. Lees hier hoe.

Deze week regelen

Oriënteer je alvast op een bevalcursus voor een goede voorbereiding op je bevalling. Vraag eventueel je verloskundige om tips.

Beeld: iStock.com

Verder lezen?

Benieuwd wat je volgende week kunt verwachten? Of bekijk nog eens de vorige week.

Zwangerschapskalender