Oefentherapie Mensendieck en Cesar ( Node: 1079 )
Oefentherapie Mensendieck is een behandelmethode om lichamelijk klachten te laten verminderen, verdwijnen of voorkomen. Het gaat om bewustwording van je dagelijkse bewegingen en het aanleren van een gunstige houding. De insteek van Mensendieck tijdens je zwangerschap is heel praktisch. Er wordt veel aandacht besteed aan de veranderingen in je lichaam. Het kan enorm verlichten als je weet hoe je je lichaam zo optimaal mogelijk inzet om klachten te voorkomen.
Mensendieck tijdens je zwangerschap: wat komt er aan bod?
Aan bod komen het op peil houden van je conditie, functieverbetering van de bekkenbodem en buikspieren, tips voor houding en beweging (voor én na de bevalling), het behandelen en voorkomen van klachten, ademhalingstechnieken en de voorbereiding op de bevalling. De therapeut leert je hoe je het beste kunt bukken, tillen en dragen met een zwangere buik. Daarnaast krijg je les in buik-, borst- en bekkenbodemoefeningen. Verder train je jezelf in een aantal perstechnieken en wordt er aandacht besteed aan ademhalingsoefeningen.
Wat is het resultaat van oefentherapie Mensendieck en Cesar tijdens je zwangerschap?
Het is de bedoeling dat al deze oefeningen en kennis tijdens Mensendieck uiteindelijk resulteren in een groter zelfvertrouwen tijdens je bevalling. Als je weet hoe alles in je lichaam functioneert, is het geboorteproces minder beangstigend en weet je beter hoe je op bepaalde signalen van je lijf moet reageren. Zo raak je er uiteindelijk van bewust dat je zelfstandig kunt bevallen. De verloskundige en de gynaecoloog begeleiden de bevalling, maar het uiteindelijke werk doe je zelf.
Hoelang duurt een zwangerschapscursus Mensendieck?
Een cursus Mensendieck bestaat meestal uit acht tot tien lessen die anderhalf tot twee uur duren. Doorgaans kun je starten vanaf 24 weken zwangerschap. Je krijgt les in kleine groepjes en meestal wordt tijdens de cursus ook een partneravond georganiseerd. Vaak is er na de bevalling nog een bijeenkomst. Je mag dan je baby meenemen en ervaringen uitwisselen over je bevalling.
Anja: “Tijdens mijn zwangerschap heb ik veel last gehad van rug- en bekkenklachten. Dankzij Mensendieck kon ik toch met een goed gevoel mijn zwangerschap doorlopen.”
Wat is het verschil tussen Mensendieck en Cesar?
Net als bij de Mensendieckmethode zijn de oefeningen bij Cesar erop gericht om klachten aan je bekken, rug, nek, schouders en blaas te voorkomen. Daarnaast wordt tijdens een cursus Cesar veel aandacht besteed aan de bevalling en dan met name aan de emotionele kanten van deze gebeurtenis. Je leert om de krachtige emoties die je tijdens de geboorte van je kind zult ervaren, op een positieve manier te verwerken.
Een cursus Cesar volg je met een klein groepje zwangere vrouwen. Je krijgt gemiddeld zo’n acht à tien lessen. Daarbij is meestal een partneravond inbegrepen. Na de bevalling kun je doorgaan met de cursus, als je daar behoefte aan hebt.
Meer informatie over Mensendieck en Cesar
Als je meer informatie wilt, kun je bellen met de Vereniging van oefentherapeuten Cesar en Mensendieck op het nummer (030) 262 56 27.