Zwanger? Zorg voor een schone (rookvrije) omgeving

Zwanger? Zorg voor een schone (rookvrije) omgeving ( Node: 36834 )

Tijdens je zwangerschap denk je na over hoe je je baby wilt opvoeden. Je wilt als ouder het beste voor je kind. Een schone en veilige omgeving hoort daarbij. Nog niet eens zo heel lang geleden werd er op veel plekken nog gerookt. In openbare gebouwen en in de horeca. Maar ook van roken in en om huis werd niet vreemd opgekeken. Tegenwoordig is dit not done meer. De risico’s van roken en meeroken zijn inmiddels bekend.

De term derdehands rook is in ons land nog niet zo bekend. Wat is het en vooral: hoe vermijd je de risico’s ervan voor je baby én jezelf? WIJ.nl legt het je uit.

Derdehands rook: achterblijvende stoffen na roken

Eerstehands rook is de rook die je zelf inademt als je een sigaret opsteekt. De rook die je inademt als een ander rookt, noemen we in Nederland ‘meeroken’. In het buitenland wordt dit tweedehands rook genoemd. Derdehands rook is een relatief nieuwe term. Hiermee worden de stoffen bedoeld die tijdens het roken neerdalen in de omgeving. Ze blijven achter nadat er is gerookt. Derdehands rook is wat je ruikt als je merkt dat iemand heeft gerookt. Denk aan de geur in haren of kleding. Of in een huis waar wordt gerookt. Rookrestanten blijven hangen in gordijnen, tapijt en meubels. Je ziet het ook aan een geelbruine kleur op de muren bijvoorbeeld.

Rookvrij huis

Deze schadelijke restanten kunnen op een later moment weer in de lucht terecht komen en dus in de longen. Je kunt de stoffen ook via de mond of huid binnenkrijgen door met derdehands rook vervuilde objecten te eten of aan te raken. In je eigen omgeving kun je het risico op aanraking vermijden door te stellen dat jouw huis rookvrij is. Willen mensen buiten roken, dan kun je ze vragen dit liever niet te doen. Vind je dit moeilijk om te vragen? Zeg dan dat het voor de gezondheid van je baby is. Daar zal iedereen begrip voor kunnen opbrengen. (Mee)roken tijdens de zwangerschap verhoogt het risico op vroeggeboorte en afwijkingen.

Rookvrije opvang

Denk ook alvast na over de kinderopvang, als je die straks nodig hebt. Bij 84% van de kinderopvangcentra is ook het buitenterrein inmiddels rookvrij. Maar nu blijkt dat roken altijd restanten achterlaat, wijzen organisaties als Longfonds op de gevaren ervan. Hoe ga je hiermee om bij de keuze voor kinderopvang van jouw baby? Wat vindt de crèche van de risico’s op aanraking met derdehands rook? Want als medewerkers buiten of thuis roken, dan nemen ze die schadelijke stoffen ook mee naar hun werk. Vraag ernaar. Op basis van het crèchebeleid kun jij een veilige keuze maken voor je kind.

Rookvrije generatie

Ieder kind dat nu wordt geboren, moet de kans krijgen om volledig rookvrij op te groeien. Dit is het doel van de Rookvrije Generatie. De Rookvrije Generatie is een initiatief van KWF Kankerbestrijding, Hartstichting en Longfonds. Kinderarts Jasper Been: “Kinderen beschermen tegen tabaksrook helpt écht voor hun gezondheid. We zien duidelijk dat als je niet meer mag roken in publieke ruimten de gezondheid van volwassenen én kinderen erop vooruit gaat. Er zijn minder vroeggeboortes en er worden minder kinderen opgenomen met longontsteking en astma. Hier kun je zelf zeker wat aan doen. Bedenk je voor wie je het doet … Kinderen kunnen niet voor zichzelf opkomen. Daar moeten wij voor zorgen.” Er zijn nog meer factoren die invloed hebben op de ontwikkeling van longen. Meer tips lees je op de website van Longfonds.

Moedig (ook) je omgeving aan om te stoppen met roken. Het wordt in veel gevallen vergoed door de zorgverzekeraar. Kijk voor meer informatie op ikstopnu.nl.

Meer weten? Kijk op rookvrijegeneratie.nl.

Beeld: iStock.com