Dit artikel is (nog) NIET gepubliceerd
Zwanger van een tweeling ( Node: 1042 )
Zwanger zijn van een tweeling is extra speciaal: je hebt niet één, maar twee groeiende baby’s in je buik! Het verschilt erg hoe vrouwen de zwangerschap van een tweeling ervaren. Wat dat betreft is er weinig verschil tussen een ‘gewone’ zwangerschap en een tweelingzwangerschap. Toch wordt een tweelingzwangerschap over het algemeen als vermoeiender en zwaarder ervaren dan een zwangerschap van een eenling.
Zwanger van een tweeling: eeneiig of twee-eiig?
Als er uit één bevruchte eicel twee baby’s groeien, dan spreken we van een eeneiige tweeling. Het DNA van de kinderen is nagenoeg gelijk waardoor ze precies hetzelfde lijken. Een eeneiige tweeling is altijd van hetzelfde geslacht. Bij een twee-eiige tweeling heb je een dubbele eisprong gehad waarbij beide eitjes bevrucht zijn. Ze hebben allebei hun eigen DNA en lijken daarom net zoveel op elkaar als normale broertjes en zusjes. Een twee-eiige tweeling kan van hetzelfde geslacht zijn, maar kan net zo goed uit een jongen en een meisje bestaan.
Zwangerschapskwaaltjes tijdens een tweelingzwangerschap
Vaak zijn de gebruikelijke zwangerschapskwaaltjes extra aanwezig bij een tweelingzwangerschap. Deze kunnen ervoor zorgen dat je je vermoeider en misselijker voelt dan andere zwangere vrouwen. Klachten als vaak en veel moeten plassen, maagpijn, overgeven, benauwdheid en ijzergebrek komen bij vrouwen die zwanger zijn van een tweeling dan ook vaker voor dan normaal. Dit komt onder meer omdat je veel sneller dan andere vrouwen toeneemt in gewicht. Daarnaast kun je last hebben van de eventuele extra placenta’s, die samen met het extra gewicht van de baby’s veel zwaarder op je baarmoeder drukken dan normaal. Het zou dus zomaar kunnen gebeuren dat het met een termijn van drie maanden zwangerschap lijkt alsof je al vijf maanden zwanger bent.
Krijg je een medische indicatie bij tweelingzwangerschap?
Als je zwanger bent van een tweeling, krijg je automatisch een medische indicatie. Dit betekent dat je artsen je extra goed in de gaten zullen houden om tijdig te kunnen ingrijpen als er iets fout dreigt te gaan. Het betekent verder dat je waarschijnlijk vaker op controle moet komen en vaker het ziekenhuis zult bezoeken dan andere zwangere vrouwen. Je wordt zorgvuldig gecontroleerd op een verhoogde bloeddruk, bloedarmoede, oedeem en zwangerschapsvergiftiging. Dit houdt tevens in dat je in het ziekenhuis bevalt, onder begeleiding van een gynaecoloog. Je krijgt een medische indicatie omdat je een grotere kans op problemen hebt tijdens een tweelingzwangerschap.
Welke complicaties kunnen er voorkomen als je zwanger bent van een tweeling?
Hieronder volgt een lijst van complicaties die tijdens een tweelingzwangerschap vaker voorkomen dan normaal:
- Bloedarmoede bij de moeder
- Bloedverlies bij de moeder
- Teveel vruchtwater
- Laag geboortegewicht of groeiachterstand van de baby
- Miskraam
- Misvormingen bij de baby
- Moeilijkere bevalling door een stuit- of een dwarsligging
- Problemen met de navelstreng, zoals een verstrengeling van de navelstrengen
- Problemen met de placenta, zoals placentaloslating en placenta praevia
- Vroeggeboorte (meestal: hoe meer baby’s, hoe korter de zwangerschap)
- Zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie)