Zwanger: hoeveel kans op een tweeling?

Dit artikel is (nog) NIET gepubliceerd

Zwanger: hoeveel kans op een tweeling? ( Node: 1024 )

Als je zwanger bent, wordt bij de eerste echo duidelijk of je één kind of een meerling draagt. Uit statistisch onderzoek is gebleken dat ongeveer 1 op de 100 zwangerschappen leidt tot een tweeling. Hiervan is een derde eeneiig. Een eeneiige tweeling wordt dan ook slechts na 1 op de 250 zwangerschappen geboren. Hoe komt het eigenlijk dat er tweelingen worden geboren? Onderstaande factoren spelen een rol bij het ontstaan van een tweelingzwangerschap.

Heeft erfelijkheid invloed op het ontstaan van een tweeling?

De genetische aanleg van de ouders heeft invloed op het ontstaan van een tweeling. De tweelingen die geboren worden vanwege een erfelijk aanleg, zijn overigens bijna altijd twee-eiig. Als er twee-eiige tweelingen in je familie zitten, is de kans dat je zelf zwanger raakt van meer dan één kind dan ook groter dan normaal. Wanneer je zelf deel uitmaakt van een tweeling lijkt de kans zelfs nog groter. Zo is uit onderzoek gebleken dat een vrouwelijke, niet-identieke tweeling een kans van 1 op de 58 heeft om zelf een tweeling te krijgen. De aanleg voor een twee-eiige tweeling lijkt overigens voornamelijk via moederskant te worden overgeërfd. Deze tweelingen zelf bestaan voor het grootste deel uit meisjes. Of het krijgen van een eeneiige tweeling ook erfelijk wordt bepaald, is nog niet bekend.

Heb je een grotere kans op een tweeling als je op latere leeftijd zwanger bent?

Als je op latere leeftijd zwanger raakt, is de kans dat je een tweeling krijgt groter dan wanneer je jonger bent. Vooral vrouwen van rond de 40 jaar hebben een grotere kans op een tweeling, omdat op die leeftijd vaker meerdere eitjes tegelijk vrijkomen. Ook hier gaat het dus voornamelijk om twee-eiige tweelingen. In percentages uitgedrukt kun je stellen dat een vrouw van 20 jaar een kans van 1 op 100 heeft om een tweeling te krijgen, terwijl de kans van een vrouw van 35 jaar gestegen is naar 1 op 75.

Heb je een grotere kans op een tweeling bij vruchtbaarheidsbehandelingen?

Vrouwen die zwanger raken na een vruchtbaarheidsbehandeling waarbij hormonen zijn toegediend, hebben een grotere kans op een tweeling dan normaal. Hormonen kunnen er namelijk voor zorgen dat er meer rijpe eicellen tegelijk vrijkomen en bevrucht worden. Net als hiervoor resulteert dit dus voornamelijk in twee-eiige tweelingen. Voorbeelden van vruchtbaarheidsbehandelingen waarbij hormonen toegediend kunnen worden, zijn kunstmatige inseminatie (KID of IUI) en reageerbuisbevruchting (IVF). Bij IVF worden overigens vaak meerdere bevruchte eicellen teruggeplaatst in de baarmoeder. Het is vanzelfsprekend dat de kans op meerdere baby’s daardoor ook groter is.

Heeft je ras invloed op het ontstaan van een tweeling?

Ook ras bepaalt in sommige gevallen de kans dat een vrouw een tweeling krijgt. Bij vrouwen met een donkere huidskleur komen tweelingen bijvoorbeeld vaker voor dan bij blanke vrouwen. Uitgedrukt in percentages resulteert bij donkere vrouwen namelijk 1 op 79 zwangerschappen in een tweeling, terwijl dit aantal bij blanke vrouwen slechts 1 op de 100 is. Zo is bekend dat in bepaalde delen van Afrika uitzonderlijk veel tweelingen voorkomen. Soms zelfs bij 1 op de 20 zwangerschappen. In Azië zijn tweelingen vervolgens weer zeldzamer: daar resulteert slechts 1 op de 150 zwangerschappen in een tweeling.

Drielingen komen veel minder vaak voor; slechts bij 1 op de 8.000 bevallingen wordt een drieling geboren. De gevallen waarbij een vrouw spontaan zwanger raakt van meer dan 3 kinderen zijn nog veel zeldzamer.

Beeld: iStock.com