Hechting tijdens de zwangerschap

Hechting tijdens de zwangerschap ( Node: 42250 )

Je hebt vast al eens gehoord van hechting, de band tussen ouder en kind waardoor een kind vertrouwen krijgt in zichzelf en de wereld. Misschien heb je al iets gelezen over huid-op-huidcontact of over hoe je kan reageren op je baby. Maar wist je dat het proces van hechting zelfs al voor de geboorte begint? Al in de buik krijgt je kind de eerste ervaringen. Indirect krijgt je kind zelfs al van alles mee over de buitenwereld en ook van jou als moeder.

Kleine Zaken

Wijze raad van

Kleine Zaken

Ouderschap experts

Ervaringen in de baarmoeder

Probeer je maar eens voor te stellen wat je baby in je buik ervaart: naarmate de zwangerschap vordert gaat het steeds meer zintuigen gebruiken. Je baby maakt bewegingen, proeft en voelt. Het gaat je stem horen en die van andere mensen die veel in de buurt zijn. En indirect beleeft het ook met jou als moeder mee. Het ervaart verschillen in hartslag, als jij druk bezig bent of juist ontspant. Het ervaart verschillen tussen dag en nacht. En via het vruchtwater, krijgt het verschillende smaken mee als jij iets anders eet. Je baby begrijpt dit natuurlijk allemaal nog niet, toch worden ook deze eerste ervaringen opgeslagen.

De start van hechting

Onze hersenen zitten zo in elkaar, dat ze graag voortbouwen op iets dat ze al kennen. Bij nieuwe ervaringen wordt steeds gekeken: waar ken ik dit al van? Ook na de geboorte zijn de ervaringen uit de baarmoeder dus nog een basis, waarop voortgeborduurd kan worden. Baby’s ontwikkelen bijvoorbeeld al snel een voorkeur voor de stem van de eigen ouders. Dat is waar ze zich veilig en vertrouwd bij voelen, om uiteindelijk de wereld te gaan ontdekken.

Veranderingen bij jou als ouder

Een goede band met je kind komt natuurlijk niet van één kant. Ook bij jullie als ouders verandert er veel. Verschillende hormonen tijdens de zwangerschap, bevalling en borstvoeding zorgen ervoor dat moeders gericht zijn op het zorgen voor hun kind. En ook bij vaders en duomoeders blijken er veranderingen plaats te vinden tijdens de zwangerschap. Dit kan versterkt worden door als aanstaand ouder al bewust met de band met je kind bezig te zijn.

Zo kan je al beginnen een band op te bouwen met je baby

Een voorbeeld van hoe je tijdens de zwangerschap al bezig kan zijn met de band met je kind, is zingen voor je kind. Je baby hoort dan vaak de stem van de ouders, op een rustgevende manier. Vooral simpele melodieën en klanken die zich vaak herhalen, zijn geschikt, zoals mantra’s. Deze zijn gemakkelijker te volgen voor je kind. En vaak is het leuk om na de geboorte dezelfde liedjes te zingen. Zo hebben veel ouders en kinderen uiteindelijk beiden een hele fijne associatie bij bepaalde liedjes. Er zijn ook ouders die schrijven aan hun kind, ‘samen’ dansen, of via aanraking contact maken. Kies natuurlijk iets dat bij je past.

Wat als het even minder lekker gaat

Je ziet dat je al kan zorgen voor fijne eerste ervaringen tijdens de zwangerschap. Toch kan het zo zijn dat je je juist niet fijn voelt tijdens de zwangerschap of babytijd. Het komt zelfs veel voor dat nieuwe ouders zich helemaal niet (altijd) op een roze wolk voelen zitten. Natuurlijk is het goed om op tijd om hulp te vragen. Tegelijkertijd hoef je je niet direct zorgen te maken dat stress of emoties gelijk een negatieve invloed op de eerste hechting hebben. Hechting is niet iets dat alleen ontstaat als alles perfect is. Ga er vooral bewust mee om.

TIP: Ontdek meer over hoe belangrijk hechting is met de korte training Hechting tijdens de zwangerschap van Kleine Zaken. Via WIJ ontvang je 25% korting met kortingscode HECHTING-25.

Kraamplan

Het geeft rust om tijdens de zwangerschap samen met je partner het gesprek aan te gaan over de kraamtijd. Naast een bevalplan, geeft het ook een goede start om samen een kraamplan te maken waarin je ruimte voor hechting opneemt. Download hier gratis de gesprekshulp van Kleine Zaken voor een kraamplan.

Download gratis kraamplan

Lees meer over het schrijven van een kraamplan

Beeld: iStock.com/yuriyzhuravov