hCG: alles over het zwangerschapshormoon ( Node: 42093 )
Als je zwanger bent, maakt je lichaam het hCG hormoon aan. Dit zwangerschapshormoon zorgt ervoor dat jouw zwangerschap een goede start kan maken en in stand blijft. hCG kan verschillende kwaaltjes veroorzaken, zoals misselijkheid, gevoelige borsten en vermoeidheid. Lees hieronder wat hCG precies is en wat het doet met je lichaam tijdens je zwangerschap.
Wijze raad van
Donna & VeraVerloskundigen
Wat is hCG?
Het hCG hormoon staat voor humaan choriongonadotrofine en staat bij de meeste mensen bekend als het zwangerschapshormoon. Dit hormoon is cruciaal voor het begin van een goede en gezonde zwangerschap. Zodra een zaadcel de eicel heeft bevrucht, begint de grote reis naar de baarmoeder. Vanaf het moment dat het klompje cellen zich innestelt in de baarmoederwand, wordt het hormoon HCG aangemaakt door trofoblast cellen. Dit zijn de cellen die de placenta gaan vormen.
Wat doet hCG?
Het hCG hormoon werkt samen met een ander hormoon, namelijk progesteron. Beide hormonen houden de zwangerschap in stand. Progesteron wordt aangemaakt door het āgele lichaamā. Dit is een blaasje wat achterblijft na de eisprong. Het hCG hormoon zorgt er dan weer voor dat het gele lichaam in stand wordt gehouden. Door hCG en progesteron krijgt jouw lichaam het seintje om geen eicellen meer te rijpen en je baarmoederslijmvlies goed dik te laten worden, zodat er een innesteling kan plaatsvinden.
Ook zorgt hCG voor de groei van het embryo, omdat het vet omzet in energie. Deze energie gebruikt je lichaam om de groei van je baby te ondersteunen. Ook zorgt het hormoon ervoor dat jouw lichaam de zwangerschap niet afstoot, doordat het embryo beschermt wordt tegen je afweersysteem. hCG is dus een essentieel element tijdens je zwangerschap. Zonder hCG geen zwangerschap.
Wanneer hCG in je lichaam?
Alleen als je zwanger bent, maak je het hCG hormoon aan. Vanaf de innesteling is het hormoon op te sporen via een zwangerschaptest. Je plast dit hormoon namelijk uit en de test detecteert dat. Daarom is de kans op een vals-positieve uitslag dan ook erg klein. Het hCG hormoon verdubbelt zich elke twee dagen. Daarom zie je de streep op de zwangerschapstest naarmate je verder zwanger bent ook steeds donkerder worden.
De meeste zwangerschapstesten slaan positief uit als de waarde boven de 25 IU/l is. Over het algemeen wordt er geadviseerd te testen vanaf de eerste dag van een gemiste menstruatie, ook wel je NOD genoemd. De test kan eerder positief zijn, omdat er dan al eerder hCG in je lichaam aanwezig is. Indien de test voor de gemiste menstruatie negatief is, betekent dit niet gelijk dat je niet zwanger bent. Het kan zijn dat de concentratie hCG nog te laag is om op te sporen. Indien je menstruatie uitblijft, is het goed om twee dagen later nog een keer te testen.
hCG-waarden en gevolgen
Bij elke zwangere zit er een verschil in de hCG-waarden, de hoogte van de waarde zegt niets over of de zwangerschap wel of niet goed is. Indien het hCG hormoon in een vroeger stadium afneemt kan dat duiden op een miskraam. Daar tegenover kan een snelle stijging in het beginnen een kenmerk zijn van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, MOLA zwangerschap of een meerling zwangerschap. Je arts of verloskundige kan je hier meer over vertellen.
Piek rond 10 weken
De hoogste concentratie hCG is aanwezig rond de 10 weken zwangerschap. Vanaf 12 weken neemt het hCG hormoon geleidelijk weer af, daardoor worden vaak de zwangerschapsklachten ook minder. Dit is niet iets om je zorgen over te maken. Vanaf ongeveer 14 weken neemt het progesteron hormoon grotendeels de taak van het hCG hormoon over.
Symptomen hCG: meest voorkomende kwaaltjes
De zwangerschapsklachten waar veel vrouwen in het eerste trimester last van hebben, zijn:
- Misselijkheid
- Vermoeidheid
- Hoofdpijn
- Blaasklachten
- Pijnlijke borsten
- Duizeligheid
- Stemmingswisselingen
Deze kwaaltjes wordt grotendeels veroorzaakt door het hCG hormoon. Doordat het hCG hormoon piekt rond 10 weken, kan je rond die periode het meest last van deze klachten hebben. Omdat het hormoon na 12 weken geleidelijk zakt, nemen de meeste klachten dan vaak weer af.
Donkere tepels
Het hCG hormoon zorgt er ook voor dat je tepels veranderen van kleur en soms ook groter worden. De reden? Je baby kan zo na de bevalling je tepels beter vinden en vastpakken. Wat weer handig is als je borstvoeding wilt geven.
hCG-injecties bij vruchtbaarheidsproblemen
Bij stellen die problemen hebben met de vruchtbaarheid kan het hCG hormoon ook via injecties gegeven worden. Tijdens een hormoonbehandeling wordt de eisprong bij vrouwen gestimuleerd. Bij mannen zorgt het hCG hormoon voor de aanmaak van testosteron. Dat is nodig voor de rijping van de zaadcellen. Voor een zwangerschap is een rijpe eicel nodig. Door gebruik van injecties kunnen meerdere eicellen rijpen en bevrucht worden. Hierdoor heb je meer kans op een meerling zwangerschap.
Wanneer neemt het hCG hormoon af?
Het hCG hormoon is de gehele zwangerschap aanwezig maar zal steeds meer afnemen. Hoe snel het niet meer aantoonbaar in de urine is verschilt per vrouw. Maar gemiddeld is na elke 3-4 dagen de waarde de helft minder van wat het was. Na een miskraam zal de waarde eerder afgenomen zijn dan na een volledige zwangerschap.
TIP! Luister ook de aflevering ‘Die oh zo leuke hormonen!’ van de Verloscast.