Vaccineren tegen corona als je zwanger bent

Vaccineren tegen corona als je zwanger bent ( Node: 40857 )

Alle zwangeren krijgen het advies om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus (COVID-19). Onderzoek wijst uit dat de kans om ernstig ziek te worden door corona groter is tijdens de zwangerschap. Vaccinatie maakt deze kans kleiner. Je vraagt je misschien af: is het coronavaccin wel veilig? En in welk trimester kan ik mij het beste laten inenten? Hieronder vind de laatste adviezen rondom het coronavaccin en je zwangerschap.

Is corona gevaarlijk als je zwanger bent?

Zwangeren hebben meer kans om ernstig ziek te worden door het coronavirus (COVID-19), meldt het RIVM. Er kunnen complicaties optreden en dat kan gevolgen hebben voor jou als zwangere en je kind. Zo kan ziekenhuisopname nodig zijn. Vaccinatie maakt deze kans kleiner en is veilig en effectief gebleken. Het RIVM adviseert daarom alle zwangeren om zich te laten vaccineren. Je krijgt hiervoor geen uitnodiging. Je moet als zwangere zelf een afspraak maken. De coronaprik is het hele jaar door beschikbaar bij de GGD.

Twijfel je of je corona hebt oplopen? Het is niet meer nodig om een coronatest te laten doen. Ook een corona zelftest is niet meer nodig. Bel je verloskundige of huisarts voor advies. Je kunt net als zwangere vrouwen zonder corona, thuis, in het ziekenhuis of in een geboortekliniek bevallen.

Is het coronavaccin veilig als je zwanger bent?

In eerste instantie werd vaccineren als je zwanger bent afgeraden. Niet omdat er consequenties bekend waren, maar omdat er nog weinig over bekend was. Inmiddels zijn er al miljoenen zwangere vrouwen gevaccineerd en is er veel onderzoek gedaan naar coronavaccinaties en zwangerschap. Op basis daarvan raadt het RIVM zwangere vrouwen aan zich te laten vaccineren tegen corona. En hier niet mee te wachten tot het einde van de zwangerschap. Een coronaprik tijdens de zwangerschap heeft geen invloed op de aanleg van de placenta. Dit blijkt uit de onderzoeken die alle vaccinfabrikanten gedaan hebben.

In onderstaande video zet Putri Hintaran, arts infectieziektenbestrijding, alles op een rij.

Kijk ook voor meer veelgestelde vragen vragen en antwoorden op Rijksoverheid.nl.

Welke vaccinatie krijg je?

Zwangeren krijgen een mRNA-vaccin tegen het coronavirus. Uit onderzoek is gebleken dat dit type vaccin veilig is voor zowel jou als je kind. Het bijwerkingencentrum Lareb (Landelijke Registratie Evaluatie Bijwerkingen ) heeft geen bijzondere bijwerkingen bij zwangeren vastgesteld.

In welk trimester van je zwangerschap vaccineren?

Je kunt je tijdens de hele zwangerschap laten vaccineren tegen corona. De kans op complicaties door het coronavirus wordt aan het einde van de zwangerschap groter. Wacht daarom niet te lang met de vaccinatie. Volgens het RIVM kun je de coronaprik het beste halen tussen week 13 en 26 van de zwangerschap.

Wel of niet vaccineren als je bezig bent met zwanger worden?

Ben je van plan binnenkort zwanger te worden? Dan kun je je met een gerust hart laten vaccineren. Het coronavaccin tast de vruchtbaarheid niet aan. Bescherming door vaccinatie is juist bij een toekomstige zwangerschap van groot belang. Ook voor vrouwen die bezig zijn met een IVF-behandeling is de coronavaccinatie veilig en verstandig.

Doe mee aan onderzoek

Ben je tijdens je zwangerschap ingeƫnt? Dan kun je dit melden bij Moeders van Morgen (voorheen pREGnant en de Teratologie Informatie Service (TIS)). Moeders van Morgen is onderdeel van Bijwerkingencentrum Lareb. Ze doen onderzoek naar en geven informatie over geneesmiddelgebruik bij een kinderwens en tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode (inclusief coronavaccinatie).

Effecten coronavaccin na de geboorte van je baby

Je vraagt je misschien af wat het coronavaccin voor effect heeft op de periode na je zwangerschap? Is je baby ook beschermd? Is borstvoeding geven hierna wel veilig? En wat doet het coronavaccin met anticonceptie, zoals de pil? De belangrijke feiten op een rij.

Bescherming baby

Pasgeboren babyā€™s zijn beschermd tegen infectieziekten door de antistoffen die zij krijgen van hun moeder via de placenta. Deze antistoffen verdwijnen langzaam in de maanden na de geboorte. Antilichamen opgewekt door het vaccin kunnen in het tweede en/of derde trimester naar het kind overgebracht worden, meldt Lareb. Op deze manier geef je als moeder bescherming tegen COVID-19 aan je baby mee, als er voldoende tijd (minstens twee tot drie weken) zit tussen de vaccinatie en de bevalling.

Borstvoeding

Wil je straks borstvoeding geven aan je kind? Dan kun je dat gewoon veilig doen nadat je gevaccineerd bent.

Anticonceptie

Vaccins hebben geen invloed op de werkzaamheid van de pil of andere anticonceptiemiddelen. En omgekeerd hebben de pil of andere anticonceptiemiddelen geen invloed op de werkzaamheid van het vaccin.

Bron: RIVM, Lareb

Beeld: iStock.com