Dit artikel is (nog) NIET gepubliceerd
Corona en zwanger: alles wat je moet weten ( Node: 40032 )
Is het coronavirus (COVID-19) gevaarlijk voor je zwangerschap? Kan ik mijn baby in de buik besmetten? Hoe moet dat nu met controles en echo’s? Vragen die sinds de uitbraak van het coronavirus door je hoofd schieten als je zwanger bent. WIJ heeft alle belangrijke informatie over corona en zwanger zijn voor je op een rij gezet.
Is het coronavirus gevaarlijk als je zwanger bent?
Bij een aantal vroeggeboortes in de eerste en tweede golf blijkt de placenta aangetast. Onderzoekers van het Erasmus MC en het LUMC ontdekken onlangs een ‘placentaire Covid-19 handtekening’. Het lastige: aan het ziekteverloop van de moeder is niets op te merken en op de echo is niets te zien. De placenta zorgt voor de uitwisseling van stoffen, zoals zuurstof, tussen moeder en kind en beschermt de foetus tegen ziekten. Als de cellen van de placenta afsterven door een coronavirusinfectie raakt het systeem verstopt. Dat kan leiden tot zuurstoftekort, extreme nood of zelfs overlijden van het kind. Wat het erg moeilijk maakt is dat vrouwen niet voelen wanneer de placenta geïnfecteerd is.
De onderzoekers zagen een moeder die zelf nauwelijks last had van Covid-19 en toch een geïnfecteerde, ernstig zieke placenta had. Ook op de echo was niks te zien. Onderzoeker Sam Schoenmakers: “We realiseren ons dat dit spannend nieuws kan zijn voor aanstaande moeders. Het is belangrijk dat iedereen zich vaccineert. Ook jonge moeders: vaccineren helpt om een coronabesmetting te voorkomen en jezelf en je ongeboren kind te beschermen.”
Trappelkaart
Houd de bewegingen van je kind vanaf 30 weken zwangerschap bij. Dit kun je doen met een zogenoemde trappelkaart. Met dit hulpmiddel kun je vanaf 30 weken dagelijks bijhouden of je voldoende leven voelt. Het idee is, dat je baby voldoende zuurstof en voeding heeft als hij elke dag een aantal perioden flink beweegt. Je voelt hem dan in 1 uur minstens 10 keer schoppen, draaien of schuiven. Is dat het geval, dan heeft de baby voldoende energie om een half uur of meer flink actief te zijn. Zo’n 10-schoppen-per-uur score is 24 uur geldig. Dus heeft de baby binnen 1 uur 10 keer geschopt, dan hoef je je 24 uur geen zorgen te maken.
Enkele risicofactoren bij zwangeren
Het RIVM meldde eerder dat er enkele risicofactoren zijn die de kans vergroten dat COVID-19 ernstiger verloopt bij zwangere vrouwen. Dit geldt vooral voor zwangere vrouwen die tot de risicogroepen behoren. Daarnaast hebben zwangere vrouwen die 35 jaar of ouder zijn, overgewicht hebben (BMI 30 of hoger) of met een niet-westerse achtergrond, een hoger risico op een ernstiger beloop. Zwangere vrouwen hebben daarbij een iets verhoogde kans om in het ziekenhuis of op de intensive care terecht te komen. Zij hebben mogelijk ook sneller last van benauwdheidsklachten. Dit komt vooral door de groeiende buik, die minder ruimte aan de longen geeft.
Heb je last van de symptomen? Blijf dan vooral binnen en ziek uit. Krijg je hoge koorts? Houd goed je temperatuur in de gaten en gebruik zo nodig paracetamol, want hoge koorts kan weeen opwekken. Bel met je huisarts of gynaecoloog als je temperatuur hoger wordt dan 38.5°C.
Als je zwanger bent, verandert er veel in je lichaam. Ook je immuunsysteem. Het is niet te zeggen of je ook daadwerkelijk vatbaarder bent voor een infectie. Daarom is het extra verstandig om je aan de voorschriften te houden, zoals bepaald door het RIVM. Blijf zo veel als mogelijk thuis.
Verloskundige zorg, echo’s en controles: wat kan wel en niet?
Ook verloskundigen in Nederland hebben maatregelen moeten treffen om besmettingen van het coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen. Gelukkig kunnen zij, ondanks de coronacrisis, voor 100% hun verloskundige zorg garanderen. Alle controles vinden als vanouds op de praktijk plaats. Je partner mag weer mee, ook naar de echo’s. Ook je oudere kind mag mee.
Gaat het bloedonderzoek nog door?
Ja, dit gaat door. Wel het liefst zo vroeg mogelijk in je zwangerschap. Dat is bij voorkeur rond week 10. Het gaat hierbij om de combinatietest die berekent hoe groot de kans is dat je baby down-, edwards- of patausyndroom heeft. Je kunt ook kiezen voor de NIPT, waarbij de uitslag betrouwbaarder is. Voor vragen en meer informatie kun je terecht bij je verloskundige.
22 wekenprik: mag ik nog een vaccinatie tegen kinkhoest halen?
Je kunt gewoon terecht voor de 22 wekenprik. Deze vaccinatie tegen kinkhoest maakt onderdeel uit van het Rijksvaccinatieprogramma en is het van invloed op de bescherming van je baby tegen kinkhoest direct na de geboorte. Heb je op het moment van de afspraak gezondheidsklachten, zoals verkoudheid, hoesten, diarree of koorts? Dan is het raadzaam om een nieuwe afspraak te plannen. Raadpleeg bij hoge koorts altijd je (huis)arts. Dit kan schadelijk zijn voor je ongeboren baby.
Wat moet je doen als je symptomen van het coronavirus hebt?
Vertoon jij klachten die horen bij de symptomen van het coronavirus? Wees dan extra alert. Als je last krijgt van luchtwegklachten en koorts, neem dan contact op met je verloskundige. Als blijkt dat je contact hebt gehad met besmette personen, bel dan direct de GGD om je te laten testen.
Voorkom besmetting: blijf thuis
Blijf alle maatregelen en adviezen van het RIVM opvolgen om te voorkomen dat je het coronavirus oploopt. Blijf zoveel als mogelijk thuis, beperk je sociale contacten, was je handen vaak en wees alert bij symptomen. Meer weten? Bekijk hier het actuele overzicht van alle adviezen en maatregelen.