5 tips om te stoppen met roken nu je zwanger bent ( Node: 42128 )
Nu je zwanger bent, wil je heel graag stoppen met roken. Maar hoe doe je dat? Roken is een verslaving en stoppen kan moeilijk zijn. In dit artikel deelt gespecialiseerd stoppen-met-roken coach Linda de Boer-Hendriks vijf tips om te stoppen met roken tijdens de zwangerschap.
Soms wordt roken gezien als een leefstijlkeuze, terwijl er een verschil zit tussen het kunnen en willen stoppen met roken. Er zijn vrouwen die wel willen stoppen met roken, maar dat niet altijd kunnen. Zo meldt het Trimbos Instituut dat tweederde van de vrouwen die de hele zwangerschap rookt, een stoppoging doet. Dat het niet lukt, is de verslaving. En een rookverslaving is een aandoening waarbij je hulp nodig hebt.
1. Stoppen is starten met begrijpen
Ga na wat de reden is waarom je rookt? Want wat startte als iets dat je uitprobeerde, groeide uit tot een verslaving, maar waarom? Wat verzacht dat roken? Daarbij is het fijn te weten wat de nadelen zijn voor je eigen gezondheid en dat van je kind - nu en later. Lees eens de gratis brochure Rookvrij Zwanger van het Trimbos Instituut.
2. Verslaving vs gedrag: inzicht krijgen in jezelf
Het veranderen van gedrag en gewoontes is lastig. Houd een aantal dagen een dagboekje bij: wanneer rook je, waar doe je dat, hoe voel je je en wat ben je aan het doen. Zo krijg je inzicht. Rook je bijvoorbeeld meer als je gestrest bent op je werk? Wat kun je dan doen om die stress niet zo hoog op te laten lopen? Rook je als je je verveelt? wat kun je dan anders doen met je tijd? Of rook je altijd na het eten? Is er iets anders wat je kunt doen om je eten te laten zakken voordat je begint met opruimen?
3. Ga op zoek naar passende hulp
Als je wilt stoppen met roken ga dan op zoek naar hulp. Dat kan via de huisarts, praktijkondersteuner, een stoppen met roken poli in het ziekenhuis of een vrijgevestigde stoppen-met-roken-coach. Je kunt ook terecht bij Telefonische Coaching Rookvrije Ouders. Je wordt gekoppeld aan een gespecialiseerde coach. Deze zorg wordt vergoed door je zorgverzekeraar. En vergeet niet om je naaste omgeving te vertellen dat je wilt stoppen met roken. Zij kunnen je steunen, je aanmoedigen en met je praten op momenten dat je het even niet ziet zitten.
4. Vier je successen
Vier niet alleen het eindpunt: gestopt zijn met roken. Bovendien: wanneer ben je echt gestopt? Is dat een maand na je laatste sigaret of een jaar? Vier daarom juist de kleine mijlpalen tussendoor. De eerste dag, de eerste week, de eerste maand zonder. Of vier de eerste ā¬ 100 die je hebt bespaard. Het is maar net wat je motiveert. Je succes vieren helpt.
5. Wapen jezelf tegen een terugval
Nu je zwanger bent, ben je dubbel zo hard gemotiveerd. Vergeet niet dat je straks als kersverse moeder een transitie doormaakt. Ineens is er een kleintje (extra) om voor te zorgen. Dat is natuurlijk fantastisch, maar het brengt mogelijk ook nieuwe onzekerheden, zorgen en vermoeidheid met zich mee. Starten met roken ligt dan misschien op de loer. Bedenk je daarom: hoe ga ik mezelf wapenen tegen een terugval? Wie heb ik daarvoor nodig? En vooral: hoe ga je de tijd invullen die je vroeger gebruikte om te roken?
Linda de Boer-Hendriks is ambassadeur Rookvrije Start en lid van Landelijke Coalitie Kansrijke Start.
Bron: Andersdanverwacht.nl