Zwangerschapskleding: wat heb je nodig? ( Node: 39192 )
Tijdens je zwangerschap merk je al redelijk snel dat je kleding strakker gaat zitten. Broeken knellen, je past niet al je kleding meer en je beha’s zitten strakker. Je hoeft geen compleet nieuwe garderobe aan te schaffen, maar een aantal items zijn zeker fijn tijdens je zwangerschap. Welke zwangerschapskleding is handig, vanaf wanneer heb je het nodig en waar let je op bij de aanschaf?
Wat is zwangerschapskleding?
Zwangerschapskleding, ook wel positiekleding genoemd, is kleding dat er normaal uitziet maar is aangepast op een zwanger lichaam. Vaak bestaat zwangerschapskleding deels uit elastische stof dat meegroeit met je zwangere lichaam. Hierdoor zit deze kleding veel fijner dan je gewone garderobe. De comfortabele pasvorm is prettig als je buik steeds verder groeit. Daarnaast staat goed zittende zwangerschapskleding mooi, waardoor je je net wat zelfverzekerder voelt.
Niet alleen je buik groeit tijdens je zwangerschap, ook je borsten, heupen en benen nemen vaak toe in omvang. Sommige vrouwen merken dit eerder dan andere, het is dus ook mogelijk dat je de hele zwangerschap je normale kleding past. Kijk dus vooral hoe jij je voelt in je kleding. Zwangerschapsbroeken hebben een elastische buikband, waardoor de stof meegroeit met je zwangere buik. Topjes en shirts hebben vaak een langere pasvorm, waardoor de stof niet omhoog gaat kruipen naarmate je buik groeit.
Vanaf wanneer heb je zwangerschapskleding nodig?
Het moment dat je zwangerschapskleding gaat dragen verschilt per vrouw. Sommige vrouwen kunnen tot halverwege hun zwangerschap prima gewone spijkerbroeken aan. Anderen hebben al in de eerste weken de neiging om de knoop van de broek los te maken, vooral aan het einde van de dag. Het gemiddelde ligt rond de 3 maanden, maar dit kun je zelf het beste aanvoelen. Vaak wordt als eerste een zwangerschapsbroek aangeschaft, omdat een broek meestal als eerste niet lekker meer zit.
8x welke zwangerschapskleding heb je echt nodig?
Welke zwangerschapskleding je echt nodig hebt, hangt vooral af van je het liefste draagt. Draag je veel jurkjes, dan zijn zwangerschapsjurkjes en -leggings handig om te hebben. Ben je meer van de jeans? Dan koop je een aantal fijne zwangerschapsbroeken. Als je straks van plan bent om borstvoeding te geven, kijk dan alvast naar bovenkleding met een extra topje erin. Zo kun je de kleding zowel tijdens als na je zwangerschap dragen. We hebben een lijstje gemaakt met de belangrijkste basis items zwangerschapskleding. Kies uiteraard wat jij denkt dat je nodig hebt:
Zwangerschapsbroek
Koop minstens één, maar nog liever twee, fijne positiejeans. Zo rond week negen van je zwangerschap gaat je knoop van je oude jeans opeens niet meer zo soepel dicht als vroeger en een knellende broek is een no go. Een positiejeans met een lagere heupband (die niet helemaal over je buikje gaat) is handig voor het eerste en tweede trimester. Daarna kun je voor een jeans met hogere buikband kiezen. Zorg voor een blauwe en zwarte positiejeans die je slim met alles kunt combineren.
Jurk
Een positiejurkje staat leuk op zowel een feestje als doordeweeks én is multifunctioneel: combineer ‘m tijdens koudere dagen met een warme legging en tijdens warmere perioden met sandalen of slippers. Daarnaast groeit dit kledingstuk met je buik mee: zolang de lengte niet té kort is, kun je het jurkje met kleine bump of flinke buik dragen.
Legging of panty
Draag je een jurk en heb je een legging of panty nodig? Ga dan voor een zwangerschapspanty of -legging, en koop niet gewoon een maatje groter. Het voordeel van een zwangerschapspanty is dat de ruimte voor de buik in de panty is gemaakt. Bij een normale panty loopt de naad over de buik. Bij een zwangerschapspanty lopen er twee naden langs de zijkant van je buik, waardoor er geen naad over je buik loopt. Bij een zwangerschapslegging, heb je geen elastieken band op heuphoogte. Dat zit niet alleen prettiger en zakt minder snel af, de band is ook niet zichtbaar onder een jurk. Plus beven veel zwangerschapsleggings een lichte vorm van steun onder de buik.
Huispak
Eerlijk is eerlijk: je zal niet meer zoveel avonden aan de lampen hangen in je stamkroeg tijdens je zwangerschap. Waarschijnlijk zit je liever op de bank met je favoriete serie of boek, terwijl je een beetje mijmert over de baby. Het is daarom extra fijn om een zacht huispak te hebben, waar je steeds groter wordende buik perfect in past. Dit pak komt ook goed van pas als je kraambezoek hebt: je hoeft niet meteen in je gewone kleren maar komt toch verzorgd voor de dag.
Zwangerschapsbeha
Grote kans dat je gevoelige borsten heel hard ‘néé!’ schreeuwen bij alleen al het zÃen van je beugelbeha. Een zachte voedingsbeha is daarom fijn tijdens je zwangerschap en uiteraard ook daarna. Bonus: je kunt voor je bevalling al even oefenen met de haakjes van de voedingsbeha. Scheelt weer geklungel tijdens het voeden straks!
Slip(s)
Snijdend ondergoed is oncomfortabel en niet zo flatteus. Tijdens je zwangerschap is een speciale positieslip dus handig. En je hebt vast die enorme maandverbanden in je kraampakket al ontdekt?! En nee, die passen niet in het ondergoed dat je voorheen droeg. Ook dán komt positieondergoed goed van pas.
Omslagdoek
We vallen een beetje in herhaling maar een grote omslagdoek of sjaal is wéér zo’n handig, multifunctioneel item. Je positiekleding is waarschijnlijk beperkter dan je gewone garderobe, maar met een mooie omslagdoek fleur je een outfit meteen op. Plus: hij past altijd. Ga je na je bevalling borstvoeding geven? Dan doet de doek meteen dienst als voedingssjaal. Je creëert snel een knus voedingsmoment, zonder dat je kleintje wordt afgeleid door de omgeving.
Comfortabele schoenen
Als jij tot op het einde van je zwangerschap op je pumps met hakken wil (en kán) blijven lopen: more power to you. Voor iedereen die dit niet zo ziet zitten: investeer in een paar goede, comfortabele sneakers. Zo blijft lopen tijdens je zwangerschap plezierig en kun je na de bevalling ook lekker een wandelingetje met de kinderwagen maken. Zorg dat de schoenen nog wat ruimte bieden voor opzwellende voeten als je bent uitgerekend in de zomer.
In welke maat koop je zwangerschapskleding?
Meestal kun je gewoon je normale maat aanhouden voor zwangerschapskleding. Deze kleding is aangepast op je groeiende buik en houdt rekening met de gebieden waar extra rek nodig is. Sommige vrouwen komen veel aan tijdens hun zwangerschap of vinden wat lossere kleding gewoon fijner zitten. Koop in dat geval een maatje groter.
Hoe bepaal je of je de juiste maat zwangerschapskleding hebt?
In het begin van je zwangerschap: de kleding zit lekker en niet te strak, het heeft nog genoeg ruimte om te groeien.
In het midden en aan het einde van je zwangerschap: ga tijdens het passen van de kleding even zitten. Snijd de kleding niet in je huid en zit het nog steeds lekker? Dan heb je de goede maat.
Tips kopen zwangerschapskleding
- Ga op zoek naar merken die zich speciaal richten op zwangerschapskleding, zoals Mamalicious, Prénatal en Noppies. Deze kleding zit vaak het lekkerst.
- Wacht niet te lang met de aanschaf van zwangerschapskleding. Zo heb je er het langst plezier van en voorkom je te strak zittende kleding.
- Koop niet al je zwangerschapskleding in één keer, misschien heb je later in je zwangerschap nog een grotere maat nodig.
- Kies zoveel mogelijk voor ademende stoffen zoals linnen en katoen. Dit voelt het meest prettig op je huid en houdt niet teveel warmte vast.
- Heb je geen energie om de halve stad door te lopen voor zwangerschapskleding? Bestel je kleding dan online, eventueel in meerdere maten. Wat niet past, stuur je weer terug.
- Let extra goed op de maat bij de aanschaf van zwangerschaps- en voedingsbeha’s. Gedurende je zwangerschap groeien je borsten gemiddeld 2 cupmaten. Koop een zwangerschapsbeha dus niet te krap en schaf pas aan het einde van je zwangerschap een voedingsbeha aan. Dan weet je het beste wat je (tijdelijke) cupmaat is.