Wieg, co-sleeper of ledikant: wat kies je? ( Node: 41049 )
De babykamer inrichten is misschien wel een van de leukste dingen om te doen als je zwanger bent. Er zijn een hoop zaken waar je aan moet denken. Een van die dingen is het babybedje. Slapen is erg belangrijk voor de ontwikkeling, maar hoe zorg je ervoor dat je jouw kostbaarste bezit veilig kan achterlaten in het bedje? Kun je het beste kiezen voor een wieg, een ledikant of een co-sleeper? En waar moet je op letten als je een babybedje gaat kopen? In dit artikel lees je hoe je je baby veilig en comfortabel kunt laten slapen.
De wieg
Een wieg is een stuk kleiner en lichter dan een ledikant. Daardoor kun je de wieg makkelijker verplaatsen en deze bijvoorbeeld naast je bed zetten. De meeste ouders vinden dit in het begin dan ook het fijnst. Het voelt veilig om je baby dicht bij je te hebben. Ook als je borstvoeding geeft, is het handig om je kleine in de wieg naast je bed te hebben. Een wieg geeft een baby meer geborgenheid, omdat deze kleiner is en de baby zich daardoor veilig voelt. In een groot ledikant kan een pasgeboren baby zich verloren en alleen voelen, omdat hij de kleine baarmoeder gewend is.
Waar moet je op letten bij het kopen van een wieg?
- Als je een wiegje gaat kopen, let dan op de structuur van de wieg. Dit is belangrijk, want daardoor kan je baby altijd makkelijk en vrijuit ademen. Een wieg met spijlen of een open structuur van stof zijn het beste. De afstand tussen de openingen moet zo’n 4,5 tot 6,5 cm zijn.
- Ook is het belangrijk dat het wiegje meer dan 27 cm diep is en niet langer dan 90 cm. Let erop dat het matras er goed in past en dat er aan de zijkanten geen openingen te zien zijn.
- Het matras mag ook niet te zacht zijn. Dat kan er namelijk voor zorgen dat je baby met zijn gezichtje wegzakt in het matras en dat levert verstikkingsgevaar op.
TIP! Er zijn wiegjes te koop in allerlei stijlen en tegen verschillende prijzen. Bekijk nu het aanbod van Prénatal en vind een geschikte wieg.
Co-sleeper (aanschuifbedje)
Een co-sleeper is een bedje dat aan één kant open kan en die je aan je eigen bed kunt bevestigen. Een co-sleeper wordt ook wel een aanschuifbedje genoemd. Vooral vlak na de geboorte is dit fijn. Je hebt je baby vlak bij je en toch heeft je kleine een eigen plek om te slapen. Wel zo veilig. Het bedje kan aan jouw kant open en zo is je baby makkelijk bereikbaar. Ideaal als je bijvoorbeeld ’s nachts borstvoeding geeft. Een co-sleeper heeft wat meer mogelijkheden dan een wieg of ledikant, omdat de zijkant naar beneden kan, maar ook omhoog gezet kan worden.
Je baby kan vaak tot een half jaar in een co-sleeper liggen. Soms groeit je kind er al iets eerder uit. In vergelijking met een ledikant geeft een co-sleeper wat meer geborgenheid voor je kind. Let er alleen wel op dat je de zijkant van het bedje omhoog doet als je zelf gaat slapen. Je kind kan anders per ongeluk in jouw bed belanden. Volgens de Consumentenbond is een wieg (of ledikant) daarom een net iets veiligere keuze.
Waar moet je op letten bij het kopen van een co-sleeper?
- Let erop dat het aanschuifbedje goed kan worden vastgemaakt, zodat er geen ruimte ontstaat tussen jouw matras en de co-sleeper.
- Gebruik alleen een co-sleeper met een tussenhekje. Zo voorkom je dat je baby per ongeluk in het ouderlijk bed belandt terwijl je slaapt. Let daarbij ook goed op de hoogte van de co-sleeper en jouw bed.
- Beoordeel of je genoeg ruimte hebt naast je bed voor een co-sleeper. Zonde als het bedje niet of nauwelijks past.
- Bij sommigen co-sleepers worden hoofdbeschermers geleverd. Gebruik deze niet. Hoofdbeschermers kunnen de ademhaling van een (pasgeboren) baby belemmeren.
- Gebruik co-sleepers niet voor tweelingen. Meer kinderen in een bedje vergroot het risico op wiegendood.
TIP! Je hebt co-sleepers in allerlei uitvoeringen. Bekijk nu het aanbod van Prénatal en doe inspiratie op.
Het ledikant
Een alternatief voor een wieg is een ledikant. Net zo veilig, alleen groter dan een wieg, waardoor het voor een pasgeboren baby moeilijker is om zichzelf warm te houden. Als je kleine uit de wieg is gegroeid, is het tijd om het ledikant te gebruiken. Maar, mocht je jouw kleine niet in een wieg leggen, kun je ook vanaf het begin af aan al een ledikantje gebruiken.
Waar moet je op letten als je een ledikant koopt?
- De goede maat voor een ledikant voor pasgeboren baby’s en oudere baby’s is een ledikant van 60 x 120 cm.
- Van een ledikant heb je vaak langer plezier dan van een wieg. Je baby is waarschijnlijk binnen een mum van tijd uit de wieg gegroeid en een ledikant kun je wel twee jaar gebruiken.
- Daarnaast koop je een ledikant vaak samen met een kast en een commode in dezelfde stijl. Als je het bedje koopt, let dan ook hier goed op de afwerking. Die moet glad zijn en mag geen splinters of uitsteeksels hebben.
- Kies voor een ledikant met een verstelbare bodem, zodat je niet te diep hoeft te bukken als je baby nog klein is. Let er wel op dat in de hoogste stand het bedje 20 cm diep is en op de laagste stand 55 cm.
TIP! Lees ook het artikel Veilig babybedje aanschaffen? Let hierop!. En bij Prénatal vind je een mooie collectie ledikanten.
Voorkom gevaar met veilig slapen
Veilig slapen is belangrijk voor je baby. Om elk gevaar te voorkomen, is het belangrijk om geen kussens of knuffels in het ledikant of de wieg te leggen. Als je baby zich omdraait en met zijn gezicht in een kussen of een knuffel terechtkomt, kan hij in ademnood raken. Laat je baby op zijn rug slapen en maakt het ledikant of de wieg op de juiste manier op. Het beste kun je het bedje kort op te maken, zo ligt je kleine vlak bij het voeteneinde. Zorg er verder voor dat je het bedje niet te dicht bij de gordijnen zet, anders kan je baby eraan trekken.