Babyfoon kopen? Zo kies je de beste ( Node: 39375 )
Een goede babyfoon is een absolute must voor ouders met een baby, maar welke past het beste bij jou? Je hebt vast al gezien dat er ontzettend veel keuze is en misschien zie je door de bomen het bos niet meer. WIJ heeft daarom alle soorten babyfoons mét voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet, zodat dat jij straks precies weet welke je wilt hebben.
Welke soorten babyfoons heb je en wat zijn de voor- en nadelen?
Je hebt veel verschillende soorten babyfoons met voor ieder wat wils. Van een goedkope, analoge variant tot een slimme digitale babyfoon met camera en geluid die je kunt bedienen met je smartphone. Ieder model heeft een aantal voor- en nadelen. We lichten hieronder vijf soorten babyfoons toe. Welke past het beste bij jullie?
Analoge babyfoon
De meest goedkope optie van alle babyfoons die je kunt kopen. Je hebt er al eentje voor 25 euro. Deze babyfoon zendt signaal uit door middel van een radiofrequentie en het bereik ligt rond de 250 meter.
Voordelen
Goedkoopste optie.
Nadelen
Je kunt niet uitbreiden met verschillende zenders en je kunt last krijgen van storingen door andere apparatuur. Het kan ook voorkomen dat je een ander gesprek opvangt, bijvoorbeeld bij de buren of vica versa, dat jullie afgeluisterd worden.
Digitale babyfoon (DECT)
Een digitale babyfoon wordt ook wel een DECT babyfoon genoemd. De communicatie verloopt geheel digitaal en is gecodeerd, waardoor anderen je niet kunnen afluisteren. Het bereik van een DECT ligt rond de 350 meter.
Voordelen
Niet afluisterbaar en bevat veelal een terugspreekfunctie. Je hebt ook eco-vriendelijke versies, waarbij de babyfoon zichzelf uitschakelt als je baby in slaapt valt. Dit bespaart stroom en hierdoor gaat de accu langer mee.
Nadelen
Niet stralingsvrij. Hoewel niet duidelijk is in hoeverre dit schadelijk is voor je baby. We raden aan de babyfoon iets verder van je baby af te zetten om zo de eventuele invloed van straling zoveel mogelijk te verminderen.
Babyfoons met camera
Bij de babyfoons met camera kun je via een camera en beeldscherm je kind bekijken. Deze babyfoons zijn digitaal dus je de communicatie is gecodeerd en niet afluisterbaar. De kwaliteit van het beeld en geluid kan per babyfoon erg verschillen. Let daar goed op bij het aanschaffen. Bereik ligt gemiddeld rond de 250 meter.
Voordelen
Geen last van storingen, vanwege de digitale communicatie. Op meeste modellen zit een terugspreekfunctie en een infraroodlampje, waardoor je je baby ook in het donker kunt zien.
Nadelen
Het beeld is vaak niet zo scherp en het geluid bij veel modellen van slechte kwaliteit.
Smart Baby Monitor babyfoon
Een populaire babyfoon is een slimme babyfoon die gebruikt maakt van internet. Naast een camera en beeldscherm installeer je een app op je smartphone zodat je via je telefoon de babyfoon kunt bedienen. Ook de terugspreekfunctie is via je telefoon mogelijk. Je bereik is onbeperkt indien je internet hebt.
Voordelen
Bereik is onbeperkt door internetverbinding. Koppeling met je smartphone via een app en zo eenvoudig te bedienen.
Nadelen
Je bent afhankelijk van internet. De app werkt niet als je geen internet hebt. Ook kan het voorkomen dat door een trage verbinding het beeld niet altijd even scherp is en het geluid hapert.
GSM babyfoon
Deze babyfoon heeft een onbeperkt bereik en werkt via bluetooth. Als de babyfoon iets registreert van je baby wordt je gebeld. Je hoort dan vervolgens via je telefoon wat er in de babykamer afspeelt.
Voordelen
Koppeling met je smartphone en onbeperkt bereik.
Nadelen
Je kunt last krijgen van loos alarm. Zo kun je bij een onschuldig geluidje al gebeld worden. Ook kun je je kind niet de hele tijd in de gaten houden, want je hebt geen camera-functie. Ook een nadeel: je maakt telefoonkosten.
PMR babyfoon (Private Mobile Radio)
Deze babyfoon wordt minder vaak gekozen en lijkt op een portofoon. Je hebt een bereik van twee tot vijf kilometer. Je kunt de babyfoon uitbreiden met meer zenders.
Voordelen
Bereik van twee tot vijf kilometer en uitbreiden met meer zenders mogelijk.
Nadelen
Anderen kunnen je eenvoudig afluisteren als ze afstemmen op hetzelfde kanaal.
8 extra tips bij het kiezen van de juiste babyfoon
Nu weet je welke babyfoons er bestaan, hebben we nog een paar extra tips voor je op een rijtje gezet, zodat je een optimale slag kunt slaan.
- Vraag jezelf af: wat is het bereik van de babyfoon en past dit bij jullie levensstijl?
- Woon je in een buurt met veel kinderen en zijn er veel babyfoons aanwezig? Ga dan voor een storingsvrije babyfoon.
- Hoe gevoelig is de babyfoon voor geluid? En hoe kun je dit regelen? Je wilt misschien niet bij elk kuchje of gilletje gewaarschuwd worden.
- Geeft de babyfoon een signaal af als de batterij of accu bijna op is? En hoe laadt de babyfoon op?
- Zit er een terugspreekfunctie op? Zo ja, wil je dat of vind je dat overbodig? Zonde als je een (dure) babyfoon koopt, zonder dat je de extra functies gebruikt.
- Hoeveel ontvangers heeft de babyfoon? Als je in een groot huis woont, zijn meerdere ontvangers misschien een must.
- Wil je graag ook weten wat de temperatuur van de babykamer is via je babyfoon? Check dan of deze functie erop zit.
- Vergelijk prijzen van babyfoons en lees reviews van ouders online. De kwaliteit en prijzen lopen nogal uiteen.
Lees ook: Welk babyfoon-type ben jij?