Zwanger worden na miskraam ( Node: 1708 )
Zwangerschap is vaak een periode vol blijdschap, maar kan ook gepaard gaan met zorgen en verdriet, zeker als je een miskraam hebt ervaren. Overweeg je een nieuwe zwangerschap na een miskraam? Het is begrijpelijk dat je vragen hebt of onzekerheden voelt over de oorzaak van je verlies en wanneer het juiste moment is om het opnieuw te proberen. Het is volkomen normaal om een scala aan emoties te ervaren na zo’n verlies. Er is ook positief nieuws: de meerderheid van de mensen die een miskraam ondergaan, kan later een gezonde baby verwelkomen.
Herstellen na miskraam
Ongeveer een kwart van de vrouwen krijgt ermee te maken: een miskraam. Een miskraam is een heftige en verdrietige gebeurtenis. Sommige vrouwen willen daarna zo snel mogelijk weer zwanger worden, terwijl anderen liever de tijd nemen om het verlies te verwerken. Probeer je eigen gevoel te volgen. Het bloedverlies na een miskraam kan nog twee tot drie weken duren. Het duurt gewoonlijk ongeveer vier tot zes weken voordat je weer ongesteld wordt en dus ook weer zwanger kunt worden. Veel artsen raden aan om één cyclus te wachten. Neem contact op met je huisarts of gynaecoloog als je:
- Na drie weken nog steeds bloed verliest
- Na acht weken nog niet ongesteld bent geworden
- Je erg ziek voelt en koorts hebt
Wanneer mag je weer seks hebben na een miskraam?
Zolang je nog bloed verliest, wordt het afgeraden om seks te hebben. Dit vergroot de kans op infecties. Wacht nadat je bloedverlies gestopt is nog twee dagen extra om er zeker van te zijn dat je niet meer vloeit. Na deze periode is het fysiek meestal veilig om weer seks te hebben, maar het is belangrijk om ook rekening te houden met je emotionele gereedheid. Een miskraam kan een diepe emotionele impact hebben, en het is essentieel dat zowel jij als je partner zich emotioneel klaar voelen om de intimiteit te hervatten.
Wanneer eisprong na miskraam?
Het kan je verbazen, maar je kunt direct weer zwanger worden na een miskraam, zelfs voordat je weer ongesteld bent geweest. Hoe kan dat? Na een miskraam gaat je lichaam terug naar zijn normale cyclus, wat betekent dat je een eisprong kunt hebben voordat je menstruatie terugkeert. Zo’n eisprong kan al twee weken na de miskraam plaatsvinden. Als je in die tijd zwanger raakt, kun je dus sneller een positief resultaat op een zwangerschapstest krijgen dan je misschien had gedacht.
De eerste eisprong na een miskraam vindt gemiddeld plaats tussen de twee en vier weken na het verlies, en de eerste menstruatie kun je ongeveer vier tot zes weken na de miskraam verwachten.
Hoewel het verleidelijk kan zijn om direct te proberen weer zwanger te worden, is het belangrijk om met je dokter te overleggen voor advies dat bij jouw unieke situatie past. Als je bijvoorbeeld een curettage hebt ondergaan, kan je dokter adviseren om enkele maanden te wachten. Dit geeft je baarmoeder de kans om zich volledig te herstellen. Als je meerdere miskramen hebt gehad, kan je dokter aanbevelen om eerst onderzoek te doen naar mogelijke onderliggende oorzaken voordat je het opnieuw probeert.
Hoe vruchtbaar ben je na een miskraam?
Veel vrouwen vragen zich dit af na zo’n verdrietige ervaring. Gelukkig is er goed nieuws: je vruchtbaarheid kan na een miskraam zelfs iets beter zijn. Vaak is je lichaam na het herstellen van de miskraam snel weer klaar om zwanger te worden. Dit betekent dat je in de maanden na een miskraam meer kans hebt om zwanger te raken.
Uit onderzoek blijkt dat veel vrouwen binnen een paar maanden na hun miskraam weer zwanger worden. Hoewel het per vrouw verschilt wanneer ze het vruchtbaarst is, is het goed om te weten dat je lichaam zich herstelt en klaar kan zijn voor een nieuwe zwangerschap.
Om te bepalen wanneer je weer vruchtbaar bent, tel je vanaf de eerste dag van je miskraam bloedverlies een nieuwe cyclus. Soms klopt dit niet helemaal, maar het geeft een goede indicatie. De meeste vrouwen krijgen rond de 20e dag na de miskraam weer een eisprong. Je lichaam kan ook meer tijd nodig hebben om te herstellen, dit is per vrouw verschillend. Wil je er zeker van zijn dat je een hele cyclus verder bent na je miskraam, wacht dan af tot je eerstvolgende menstruatie en begin dan met tellen zoals je voorheen deed.
Wat is de kans op een nieuwe miskraam?
Eén miskraam heeft geen invloed op een volgende zwangerschap. Bij twee of meer miskramen achter elkaar kan er een achterliggende oorzaak zijn. Bij slechts 15% wordt een oorzaak gevonden van herhaalde miskramen. Voor de meeste mensen die zwanger worden en een miskraam hebben gehad, gebeurt dit meestal slechts één keer. Daarna volgt vaak een gezonde zwangerschap.
De kans op een miskraam bij een volgende zwangerschap ligt rond de 20% na het ervaren van één miskraam. Wanneer iemand twee miskramen achter elkaar heeft gehad, neemt het risico op nog een miskraam licht toe tot ongeveer 25%. Bij drie of meer opeenvolgende miskramen stijgt het risico verder naar ongeveer 30% tot 40%.
Wanneer mag je weer zwanger worden na een miskraam?
Lichamelijk herstelt je lichaam zich redelijk snel na een miskraam. Het bloedverlies kan zo’n 2 tot 3 weken aanhouden. Tegelijkertijd daalt het zwangerschapshormoon. Zodra dit hormoon verdwenen is komt je menstruatiecyclus weer op gang. Na 4 tot 8 weken komt je normale cyclus weer op gang en kun je in principe weer proberen om zwanger te worden na je miskraam.
Onderzoek wijst uit dat binnen drie maanden na een miskraam zwanger worden soms betere resultaten kan opleveren, zoals een lager risico op nog een miskraam, dan wanneer je langer wacht. Het idee is dat een recente zwangerschap je lichaam misschien beter voorbereidt op een volgende.
Toch zijn er meer redenen waarom het goed kan zijn om te wachten met opnieuw zwanger worden. Het geeft je lichaam de tijd om te herstellen, niet alleen fysiek maar ook om je menstruatiecyclus te normaliseren. Wanneer je wacht tot je weer ongesteld bent geworden, kun je gemakkelijker bepalen waar je in je cyclus zit. Dit helpt om je volgende eisprong na de miskraam te berekenen en ook om je verwachte bevallingsdatum (NOD) vast te stellen. Als je gelijk na je miskraam zwanger wordt, voordat je een nieuwe menstruatie hebt gehad, is het moeilijker om precies te bepalen hoe lang je zwanger bent.
De eerste menstruatie na een miskraam is ook het teken dat je lichaam weer zwanger kan worden. Vraag jezelf wel af of je hier inderdaad alweer aan toe bent. Iedereen verwerkt een miskraam anders, dus doe vooral wat goed voelt.
Je kans op een zwangerschap na een miskraam
Je kans op een zwangerschap na een miskraam is niet hoger of lager dan normaal. Je hebt net zoveel kans op zwangerschap als iemand die niet eerder een miskraam heeft gehad. Dit betekent dat je ongeveer 15 tot 20% kans hebt op een zwangerschap per menstruatiecyclus. Ongeveer 90-95% van de vrouwen krijgt bij een volgende zwangerschap geen miskraam.
Krijg ik nog een miskraam?
Zorgen maken of je nog een keer een miskraam krijgt, is heel normaal. Helaas kan niemand beloven dat het de volgende keer goed gaat. Maar meestal gebeurt een miskraam maar één keer. De kans is dus groot dat je volgende zwangerschap zonder problemen verloopt.
Als je een keer in het tweede trimester een miskraam hebt gehad of meerdere keren een miskraam hebt gehad, is het belangrijk dat jij en je partner door een dokter die hier veel van weet, worden nagekeken. Deze dokter zal met je praten over je situatie, welke onderzoeken je kunt doen en hoe groot de kans is op nog een miskraam of juist op een goede zwangerschap.
Het is fijn om te weten dat veel mensen weer zwanger worden, zelfs na drie keer een miskraam te hebben gehad. Als je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt gehad, zijn je kansen op een goede zwangerschap in de toekomst nog steeds goed. Zelfs als je maar één eileider hebt, is de kans om zwanger te worden bijna net zo groot. Meestal gebeurt een buitenbaarmoederlijke zwangerschap maar één keer. Het risico dat je nog een keer een buitenbaarmoederlijke zwangerschap krijgt, is klein (1 op 80).
Angst voor een miskraam
Als je opnieuw zwanger bent na een miskraam kan je bang zijn voor herhaling. De eerste maanden voelen erg onzeker en bij elke krampje denk je dat het fout gaat. Heb je last van dit soort angsten? Probeer dan zoveel mogelijk afleiding te zoeken en je neer te leggen bij de onzekerheid. Praat met je partner of verloskundige over je angsten en probeer niet ieder pijntje op te zoeken via internet. Hierdoor leg je teveel focus op je angsten en kan je amper genieten van het nieuwe leven in je buik.
Hoe bereid je je voor op een nieuwe zwangerschap na een miskraam
Een miskraam meemaken is zwaar, en de wens voor een gezonde zwangerschap daarna is begrijpelijk. Het is belangrijk om je lichaam zo goed mogelijk voor te bereiden op deze nieuwe kans.
- Voeding: Een evenwichtig dieet is belangrijk. Zorg dat je voldoende binnenkrijgt van:
- Foliumzuur: Belangrijk voor de ontwikkeling van je baby in de vroege fase.
- IJzer: Helpt om bloedarmoede te voorkomen.
- Calcium: Noodzakelijk voor de opbouw van de botten van je baby.
- Omega-3 vetzuren: Essentieel voor de ontwikkeling van de hersenen van je kind.
Lichaamsbeweging: Regelmatig bewegen helpt om:
- Je lichamelijke gezondheid te verbeteren.
- Stress te verminderen.
- Je mentale welzijn te ondersteunen.
Levensstijl aanpassingen: Het is belangrijk om ongezonde gewoontes te vermijden, zoals:
- Roken en het gebruik van drugs.
- Het overmatig consumeren van cafeïne en alcohol.
Begin met het nemen van prenatale vitaminen, zoals geadviseerd door een verloskundige of huisarts, om te zorgen dat je lichaam alle essentiële voedingsstoffen krijgt. Een controle bij je arts voor je opnieuw probeert zwanger te worden kan helpen om eventuele gezondheidsproblemen op te sporen en aan te pakken. Door deze stappen te volgen, verhoog je de kans op een gezonde zwangerschap. Het geeft jou en je toekomstige baby een sterke start.
Wij zouden het vervelend vinden als je ongewenst informatie over je zwangerschap blijft ontvangen van WIJ als je een miskraam hebt gehad. Vergeet daarom niet om je zwangerschap af te melden bij Mijn.GEZIN in Mijn.WIJ.