Lichamelijk onderzoek bij een dreigende miskraam

Lichamelijk onderzoek bij een dreigende miskraam ( Node: 1712 )

Als je het vermoeden hebt dat het niet goed gaat met je zwangerschap, word je vaak eerst onderzocht. Lichamelijk onderzoek moet vaststellen of er inderdaad sprake is van een (dreigende) miskraam of dat het bloedverlies een andere oorzaak heeft.

Wat is een dreigende miskraam?

Een miskraam is het verlies van een niet-levensvatbare vrucht in de eerste 16 weken zwangerschap. Vaginaal bloedverlies en krampen zijn vaak de eerste tekenen van een miskraam. Dit wordt een dreigende miskraam genoemd. Een dreigende miskraam komt in ongeveer 20% van alle zwangerschappen voor. In de helft van deze dreigende miskramen treedt daadwerkelijk een miskraam op. In de overige gevallen heeft het bloedverlies een andere oorzaak en verloopt de zwangerschap verder normaal.

Lichamelijk onderzoek bij een dreigende miskraam

Bij een lichamelijk onderzoek wordt gekeken naar de grootte van de baarmoeder en naar de baarmoedermond. Als de baarmoedermond nog dichtzit, heb je een dreigende miskraam en bestaat de mogelijkheid dat de zwangerschap toch gewoon door zal gaan. Als bij het onderzoek wordt vastgesteld dat het om een dreigende miskraam gaat en andere oorzaken zijn uitgesloten, zal de huisarts of de verloskundige meestal voorstellen het natuurlijke verloop verder thuis af te wachten.

Je huisarts of verloskundige geeft informatie over wat je verder kunt verwachten en spreekt een nieuwe controledatum met je af. Ook krijg je instructies over in welke gevallen tussentijds onderzoek nodig is of wanneer je moet bellen. Het gebruik van speciale medicijnen is bij een dreigende miskraam niet zinvol. Soms worden er wel pijnstillers voorgeschreven.

Een echo bij een dreigende miskraam

In bepaalde gevallen is het beter om niet alleen lichamelijk onderzoek te verrichten bij een dreigende miskraam, maar meteen een echoscopie te laten doen om meer zekerheid te krijgen. De huisarts en de verloskundige kunnen deze aanvragen, ook zonder je te verwijzen naar een gynaecoloog. Door middel van een echo kun je zien of je zwangerschap nog intact is. Deze vroege echo zal inwendig plaatsvinden indien je minder dan 10 weken lang zwanger bent. Je kunt meteen meekijken op het scherm. Wees je ervan bewust dat dit vrij heftig kan zijn, als je zwangerschap niet meer intact is. Je ziet wel een vruchtje, maar waarschijnlijk geen kloppend hartje.

Als je dreigende miskraam doorzet naar een miskraam, is dat een ingrijpende gebeurtenis. Het zien van de vrucht is (indien mogelijk) belangrijk voor de verwerking van het verlies van je miskraam. Gun jezelf daar de tijd voor en vraag ook aan anderen om je die tijd te geven. Je hebt er recht op om op een waardige wijze afscheid te nemen. Het hebben van een tastbare herinnering in de vorm van een foto of een plekje in de tuin blijkt voor veel ouders erg belangrijk. Misschien heb je ook wat aan het artikel Rouwproces na een miskraam.

Wij zouden het vervelend vinden als je ongewenst informatie over je zwangerschap blijft ontvangen van WIJ als je een miskraam hebt gehad. Vergeet daarom niet om je zwangerschap af te melden bij Mijn.GEZIN in Mijn.WIJ.

Beeld: iStock.com