Afscheid nemen na een miskraam ( Node: 1714 )
Een miskraam is een ingrijpende gebeurtenis. Het zien van de vrucht is (indien mogelijk) belangrijk voor de verwerking van het verlies van je miskraam. Gun jezelf daar de tijd voor en vraag ook aan anderen om je die tijd te geven. Je hebt er recht op om op een waardige wijze afscheid te nemen. Het hebben van een tastbare herinnering in de vorm van een foto of een plekje in de tuin blijkt voor veel ouders erg belangrijk.
Wijze raad van
Elsbeth VermeulenPsycholoog bij De Oudertelefoon
Wat doe je met het vruchtje na een miskraam?
Bij een miskraam zijn er geen wettelijke bepalingen ten aanzien van begraven en cremeren. Dat betekent dat je bij een miskraam die thuis plaatsvindt, zelf mag kiezen wat je wilt doen. Als je tijdens je miskraam in het ziekenhuis ligt vanwege een curettage, moet je zelf initiatief nemen omtrent het bewaren van het vruchtje. Als je dat niet doet, dan regelt het ziekenhuis het zelf.
Als het vruchtje door middel van een curettage wordt gehaald, ontstaan er meestal zoveel beschadigingen dat het heel naar is om het nog te bekijken. Wellicht is de gynaecoloog bereid de curettage zo uit te voeren dat er zo min mogelijk beschadigingen optreden.
Hoelang duurt het rouwproces na een miskraam gemiddeld?
Neem het jezelf niet kwalijk als je langere tijd nodig hebt om je verlies te verwerken. Bij meer dan de helft van de vrouwen duurt het minstens een jaar voordat het verlies geaccepteerd en verwerkt is. Het helpt ook om er over te lezen.
Wij zouden het vervelend vinden als je ongewenst informatie over je zwangerschap blijft ontvangen van WIJ als je een miskraam hebt gehad. Vergeet daarom niet om je zwangerschap af te melden bij Mijn.GEZIN in Mijn.WIJ.