Mag ik nog in de tuin werken tijdens mijn zwangerschap?

Mag ik nog in de tuin werken tijdens mijn zwangerschap? ( Node: 35483 )

Als je zwanger bent kan lekker schoffelen in de tuin een heerlijk ontspannende bezigheid zijn. Blijf dat dan vooral ook doen, maar neem wat extra maatregelen om de gezondheid van je baby te beschermen.

Zo gebruik je beter geen verdelgingsmiddelen en insecticiden. Overigens kunnen deze middelen in de meeste gevallen alleen kwaad als je er een hoge dosis van binnenkrijgt. Dit geldt met name voor vrouwen die dagelijks met deze chemicaliƫn werken. Wanneer je alleen gedurende een korte tijd bent blootgesteld aan verdelgingsmiddelen, heeft je baby daar vaak geen last van. Toch is het ook in dit geval beter om geen risico te nemen.

3 tips als je in de tuin gaat werken tijdens je zwangerschap

  • Draag altijd handschoenen
    Als je in de tuin werkt, pas dan op met aarde; daar kan ontlasting van katten in zitten wat toxoplasmose kan veroorzaken. Je doet er verstandig aan om handschoenen te dragen.

  • Gebruik natuurlijke ongediertebestrijding
    Er zijn allerlei natuurlijke manieren om ongewenste beestjes en plantjes te bestrijden. Lokdoosjes tegen mieren in huis kunnen weinig kwaad. Andere beestjes kun je het beste te lijf gaan met kokend water of met een mengsel van water en zeep.

  • Was je handen
    Was altijd je handen als je klaar bent met tuinieren, ook als je handschoenen hebt gedragen.

Bestrijdingsdienst op bezoek? Blijf uit de buurt

Het kan ook gebeuren dat jullie tijdens je zwangerschap last krijgen van een heuse insectenplaag, waar de bestrijdingsdienst aan te pas moet komen. In dat geval moet je de ruimten die behandeld zijn zoveel mogelijk vermijden. Ga eventueel tijdelijk ergens anders logeren. Zorg verder voor een goede ventilatie, zodat alle schadelijk dampen snel verdwijnen.

Woon je in landelijke omgeving? Let hierop

Als je landelijk woont en in de omgeving van je huis het land wordt besproeid, kun je het beste zoveel mogelijk binnen blijven. Houd je ramen en deuren goed gesloten. Na twee of drie dagen, afhankelijk van de hoeveelheid wind, is het gevaar meestal wel weer geweken.

Beeld: iStock.com