Vruchtwater: functies en mogelijke complicaties ( Node: 34004 )
Vruchtwater is het vocht in je baarmoeder tijdens de zwangerschap. Het vruchtwater bestaat grotendeels uit water afkomstig uit jouw bloedsomloop. De eerste 14 weken wordt je baarmoeder gevuld met het vocht en speelt een belangrijke rol in de bescherming van je baby. Na ongeveer 4 maanden zwangerschap begint je baby het vruchtwater in te slikken. Vervolgens plast hij dit weer uit en recyclet hij als het ware zijn eigen vruchtwater.
Wat zijn de functies van vruchtwater?
- Het vruchtwater dempt jouw bewegingen. Als je ergens tegen aan stoot vangt het vruchtwater de klappen op.
- Het zorgt voor een constante temperatuur.
- Het beschermt tegen infecties.
- Het voorkomt dat de navelstreng in de verdrukking komt.
- Je baby traint zijn ademhalingsstelsel en spijsvertering door middel van het doorslikken van vruchtwater.
- Je baby traint zijn spieren door te āzwemmenā.
Wat is de kleur en geur van vruchtwater?
Vruchtwater is kleurloos en meestal helder. Soms zitten er witte vlokken in of een beetje bloed, waardoor het vruchtwater rozig van kleur wordt. Als je baby in het vruchtwater heeft gepoept kan het bruin, groen of gelig van kleur zijn. Dit is meconiumhoudend vruchtwater, wat regelmatig voorkomt maar ook kan leiden tot complicaties. In dit geval is het belangrijk om contact op te nemen met je verloskundige of gynaecoloog. Vruchtwater ruikt zoetig en daarmee duidelijk anders dan urine.
Wat als je te veel vruchtwater hebt?
Soms kan het voorkomen dat je te veel vruchtwater hebt. Dit kan wijzen op een afwijking bij je baby en daarom krijg je extra onderzoek. Ook zwangerschapsdiabetes of het dragen van een meerling kunnen aanleiding zijn voor te veel vruchtwater. Dit kan leiden tot complicaties, waardoor je tijdens je zwangerschap extra in de gaten wordt gehouden. Symptomen van te veel vruchtwater zijn buikpijn, rugpijn, een te snel groeiende baarmoeder, kortademigheid en gezwollen enkels.
Wat als je te weinig vruchtwater hebt?
Ook te weinig vruchtwater kan voorkomen. Je zult nauwlettender in de gaten worden gehouden vanwege de kans op complicaties zoals vroeggeboorte en groeiachterstand. Over het algemeen geldt dat hoe later in je zwangerschap je te weinig vruchtwater hebt, hoe minder problemen dit zal opleveren. De oorzaak van te weinig vruchtwater wordt lang niet altijd gevonden, maar risicofactoren zijn gescheurde of gebroken vliezen, het dragen van een meerling, pre-eclampsie of zwangerschapsdiabetes, niet goed functioneren van de placenta of een aangeboren afwijking van je baby. Symptomen zijn een relatief kleine baarmoeder en minder beweging voelen van je baby.
Vruchtwater verliezen
In de meeste gevallen begint je bevalling met weeƫn, slechts bij 10% breken eerst de vliezen. Bij het breken van de vliezen komt vruchtwater vrij. Dit kan in ƩƩn keer een flinke golf zijn of met kleine hoeveelheden eruit komen. Soms ontstaat er een klein scheurtje, waardoor je kleine druppeltjes vruchtwater verliest. Indien je bruin, groen of gelig vruchtwater hebt, waarschuw dan je verloskundige of gynaecoloog.