20 wekenecho (screeningsecho): wat is er te zien? ( Node: 30610 )
De 20 wekenecho: één van de meest spannende momenten tijdens je zwangerschap. Er is te zien of je baby goed groeit en zich goed ontwikkelt. Ook wordt onderzocht of je baby (ernstige) afwijkingen heeft. Deze echo krijg je als je tussen de 18 en 21 weken zwanger bent. Elke zwangere vrouw krijgt de 20 wekenecho gratis aangeboden. De echo is niet verplicht.
Wat kun je zien op een 20 wekenecho?
Tijdens de 20 wekenecho kunnen eventuele afwijkingen bij je baby worden opgespoord. Vanaf dat moment kunnen namelijk de meeste organen van je baby in beeld worden gebracht. Ook is het geslacht van je baby duidelijk te herkennen. Vraag ernaar tijdens de echo of geef vooraf aan dat je het niet wilt weten. De uitslag van de 20 wekenecho krijg je meestal direct na afloop. Als er bijzonderheden zijn, krijg je een vervolgonderzoek. Voorafgaand aan de 20 wekenecho krijg je een uitgebreid gesprek met je verloskundige of gynaecoloog. De echo zelf duurt ongeveer een half uur. Deze screeningsecho wordt uitgevoerd in een verloskundigenpraktijk, verloskundig echocentrum of in het ziekenhuis.
20 wekenecho en geslacht herkennen?
Met de 20 wekenecho is ook duidelijk het geslacht van je baby te zien. Dit is geen officieel onderdeel van de echo, maar als jij het wilt weten, vraag er dan gerust naar. Heel soms ligt de baby er niet goed voor en blijft het toch nog even een verrassing. Ook bestaat er een kleine kans dat het geslacht toch anders blijkt te zijn. Hou hier rekening mee om een mogelijke teleurstelling na de geboorte te voorkomen.
Meest voorkomende afwijkingen die je kunt zien via 20 wekenecho
Tijdens de 20 wekenecho wordt gekeken of de baby in je buik zich goed ontwikkelt. Er wordt gekeken naar de meest voorkomende lichamelijke afwijkingen die te zien zijn met een 20 wekenecho. Zoals:
- open ruggetje
- open schedel
- hazenlip (Schisis)
- hartafwijkingen
- waterhoofd
- afwijkingen aan nieren (1 nier, in plaats van 2)
- afwijkingen aan de botten, armen of benen
- afwijkingen aan de darmen
- breuk of gat in het middenrif
- breuk of gat in de buikwand
- ook wordt gekeken of je baby goed groeit en of er voldoende vruchtwater is
Een hele lijst en we kunnen ons voorstellen dat de screeningsecho een spannend moment is. Bespreek je zorgen of angsten voor deze echo met je verloskundige of de echoscopist. Als je precies wil weten waar naar wordt gekeken, vraag dan je verloskundige of echoscopist gerust om een toelichting tijdens de echo.
Hoe groot is de kans dat de 20 wekenecho niet goed is?
Er bestaat een kans dat de uitslag van de 20 wekenecho niet goed is. Die kans is gelukkig niet groot. Bij 95 van de 100 zwangerschappen is de echo goed, er zijn dan geen afwijkingen te zien. Bij ongeveer 5 van de 100 zwangere vrouwen ziet de echoscopist een mogelijke afwijking. Het is niet altijd duidelijk of het inderdaad een afwijking is, hoe erg de afwijking is en wat dit voor je baby betekent. Je kunt dan kiezen voor een vervolgonderzoek.
Is een 20 wekenecho betrouwbaar?
Een 20 wekenecho is nooit 100% betrouwbaar. Niet alle afwijkingen worden opgespoord. Het komt voor dat je een positieve echo hebt, maar je kind na de geboorte toch een afwijking heeft. Sommige aandoeningen of afwijkingen worden pas later zichtbaar of kunnen helemaal niet worden vastgesteld. Het Downsyndroom kan ook niet worden opgespoord via de 20 wekenecho. Om de kans daarop te berekenen, kun je de NIPT laten uitvoeren. Bij een aantal afwijkingen is het beter als ze voor de bevalling bekend zijn. De zorg voor, tijdens en na de geboorte van je baby kan dan hierop worden aangepast. In enkele gevallen worden baby’s zelfs behandeld in de baarmoeder.
Luistertip: De Verloscast, waarin verloskundigen Donna en Vera vertellen wat je kan verwachten aan onderzoeken en echo’s in de zwangerschap en leggen ze in begrijpbare taal uit was de NIPT test inhoudt.
Verschil 13 en 20 wekenecho
Ook met de 13 wekenecho wordt onderzoek gedaan naar ernstige lichamelijke afwijkingen bij je baby. De echo’s lijken dus veel op elkaar. Het verschil tussen de 13 en 20 wekenecho is de termijn waarbij het onderzoek plaatsvindt. Bij de eerste is dat vroeg in de zwangerschap en bij de tweede is dat halverwege de zwangerschap. Bij de 13 wekenecho zijn sommige ernstige afwijkingen al te zien. Als er vervolgonderzoek nodig is, heb je meer tijd om beslissingen te nemen.
Wat is een GUO echo?
Heeft je baby mogelijk een verhoogd risico op aangeboren afwijkingen dan kun je een verwijzing krijgen voor een geavanceerd ultrageluid onderzoek (GUO echo). Bijvoorbeeld als jij of je partner, of een eerder kind een aangeboren aandoening heeft. Ook bij gebruik van speciale medicatie kan een GUO aan te raden zijn. Dit is een uitgebreider onderzoek waarbij extra goed en specifieker wordt gekeken naar je baby. Zijn er ernstige afwijkingen geconstateerd? Dan bestaat de mogelijkheid tot het afbreken van de zwangerschap. Abortus is wettelijk toegestaan tot 24 weken zwangerschap. Laat je in dat geval goed informeren om tot een besluit te komen. Het is geen eenvoudige keuze.
Ook een GUO is niet 100% betrouwbaar. Er is een kans dat een bepaalde afwijking niet wordt ontdekt. Bijvoorbeeld door de houding van je baby in de baarmoeder of omdat de afwijking te klein is om goed te zien. Mocht er onzekerheid bestaan, dan krijg je een vervolgonderzoek op een later tijdstip. Dit wordt eerst met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog besproken. De kosten van de 20 wekenecho, GUO echo en een eventueel vervolgonderzoek worden vergoed door je zorgverzekeraar via het basispakket.
Lees ook: Welke echo’s krijg ik tijdens mijn zwangerschap?
Pretecho: zonder medische noodzaak je baby zien
Als jij graag je baby nog eens wilt bekijken, maar er is geen medische noodzaak voor een echo, dan kun je een pretecho laten maken. Overal in Nederland zijn commerciële bureaus waar je een echo van je kind kunt laten maken. Let er bij de keuze van een echobureau op dat er een gediplomeerd echoscopist werkt. De kosten voor een pretecho worden niet vergoed.
Bron: PNS