Zwangerschapscholestase: ernstige jeuk tijdens je zwangerschap ( Node: 35852 )
Iedere zwangere heeft wel eens last van jeuk. Op je buik die groeit, waardoor je huid oprekt, of door gewoon een droge huid vanwege de hormonale veranderingen. Maar voel je jeuk over je hele lichaam en heb je het gevoel dat het van binnenuit komt? Dan kan dit duiden op zwangerschapscholestase.
Wat zijn de symptomen van zwangerschapscholestase?
Het meest herkenbare symptoom van cholestase is jeuk over het hele lichaam en met name de hand- en voetzolen. De jeuk hoeft niet heel heftig te zijn. Bel bij twijfel je verloskundige of huisarts.
Je kunt ook last hebben van:
- donkere urine
- kleurloze ontlasting
- moeheid
- milde depressie
- geelzien (bijvoorbeeld van het oogwit)
- misselijkheid
Galstuwing door zwangerschapshormonen
Bij zwangerschapscholestase ontstaat er een te hoge waarde van galzuurzouten in je bloed. Normaal gesproken gaat gal van de lever naar de darm via de galgangen. Door een vernauwing of afsluiting van de galgangen ontstaat er galstuwing (cholestase). Dit wordt veroorzaakt door zwangerschapshormonen.
Zwangerschapscholestase ontstaat meestal in het laatste trimester. Om erachter te komen of je zwangerschapscholestase hebt, wordt er bloed geprikt. Dit kun je aanvragen via de huisarts of verloskundige.
Risicoās van zwangerschapscholestase voor je baby
Zwangerschapscholestase is vervelend vanwege de jeuk, al dan niet in extreme vorm, maar op zichzelf onschuldig. Voor je kind zijn er echter meer risico’s:
- Meconiumhoudend vruchtwater, waardoor je baby meteen gehaald moet worden
- Vroeggeboorte
- Stress bij foetus (te signaleren door CTG)
- Heftiger bloeding na de bevalling voor de moeder
- Ademhalingsproblemen bij kind net na geboorte
- Foetale sterfte / doodgeboorte
De placenta zorgt namelijk voor overdracht van de verhoogde galzuurzouten naar je baby. Hoe hoger je waardes, hoe hoger de overdracht mogelijk is. Voor je baby is dit gevaarlijk. Uit studies blijkt doordat je baby niet prettig meer in je buik zit, de bevalling vroeger op gang kan komen. Ook bestaat er een risico dat je kind plots overlijdt als gevolg van deze verhoogde galwaardes. Dit komt gelukkig vrij weinig voor. Het echte verhoogde risico is er vanaf 37 weken zwangerschap.
Voorkomen en behandelen van zwangerschapscholestase
Zwangerschapscholestase kun je helaas niet voorkomen. De oorzaak is nog niet geheel duidelijk. Meerdere factoren (erfelijkheid, omgevingsfactoren en hormonaal) spelen mogelijk een rol. Door zo weinig mogelijk vetten en suikers te eten, zorg je voor een optimale leverwerking. Dit kan mogelijk bijdragen aan een verminderde kans op zwangerschapscholestase. Dit is echter niet bewezen.
Wel kun je de klachten verminderen door het medicijn Ursochol. Dit vermindert de jeukklachten en kan ervoor zorgen dat de waardes in het bloed afnemen. Het is nog niet bewezen dat het de risicoās wegneemt. Maar de verwachting is wel dat bij lagere waardes de risico’s voor je ongeboren kind ook afnemen.
Inleiden van je bevalling met 37 weken
Het Nederlandse medische beleid bij zwangerschapscholestase bij ernstig verhoogde waardes is, om met 37 weken de zwangerschap in te leiden. Dit om hoger risico te voorkomen. De verwachting is dat de kans op herhaling bij een tweede zwangerschap tussen de 45 en 70% ligt.
Met dank aan Zwangerschapscholestase.nl