Hoge bloeddruk tijdens je zwangerschap ( Node: 37671 )
10 tot 15% van de vrouwen die voor de eerste keer zwanger zijn, krijgt te maken met een te hoge bloeddruk. Hypertensie is hiermee een van de meest voorkomende zwangerschapskwalen. Bij een volgende zwangerschap komt hoge bloeddruk veel minder vaak en ernstig voor. Je bloeddruk is de hoeveelheid druk die je bloed uitoefent op bloedvaten. Je verloskundige meet dit bij elke controle. De uitkomst bestaat uit 2 cijfers. De bovendruk is de druk wanneer je hart samentrekt. Onderdruk die wanneer je hart ontspant. Normaal zijn de waardes rond de 120/80.
Wat zijn de symptomen van een hoge bloeddruk tijdens je zwangerschap?
Als je zwanger bent, verandert er veel in je lichaam. Zo komt het regelmatig voor dat de bloeddruk bij zwangeren rond de vierde maand daalt. Dat gebeurt doordat er een baby in je groeit en er een placenta is aangelegd. Het benodigde extra bloed is niet in een keer aangemaakt. Hierdoor kan tijdelijk de bloeddruk wat dalen.
1 op de 10 vrouwen krijgt na de zesde of zevende maand ineens te maken met een verhoogde bloeddruk. Dit houdt in dat je onderdruk 90 of hoger is. Heb je een licht verhoogde bloeddruk, dan merk je er doorgaans weinig van. Bij een ernstige vorm kun je last krijgen van hoofdpijn, gezichtsveldstoornissen met flitsen, sterretjes of vaag zicht. Je kunt ook klachten hebben als tintelende vingers, een knellend gevoel boven in de buik of zelfs pijn, misselijkheid en braken. Je lichaam kan in korte tijd ineens veel vocht vasthouden (oedeem), waardoor je opgezwollen handen en voeten krijgt. Als je last hebt van een of meerdere van de bovenstaande klachten, neem dan contact op met je verloskundige, gynaecoloog of huisarts.
Wat zijn de oorzaken van een hoge bloeddruk tijdens je zwangerschap?
Het is niet duidelijk waardoor een verhoogde bloeddruk ontstaat tijdens de zwangerschap. De kans erop is wel groter als je bijvoorbeeld suikerziekte hebt, of een hart- of vaataandoening of een auto-immuunziekte. Ook roken tijdens de zwangerschap heeft invloed.
Hoe wordt een hoge bloeddruk behandeld?
Is je bloeddruk verhoogd, dan wordt om je conditie te meten, een urineonderzoek gedaan. De eiwitten in de urine vertellen iets over het functioneren van de nieren en de mate van hypertensie. Je bloed wordt onderzocht om het aantal bloedplaatjes te controleren en hiermee het functioneren van de lever en de nieren. De mate van oedeem wordt ook gecheckt.
Om je baby in de gaten te houden, wordt een echo gemaakt. Hiermee kan ook de grootte van de baarmoeder worden bepaald, en dus de grootte van je baby en de hoeveelheid vruchtwater. Bij ernstige vormen van hypertensie wordt door middel van een doppler onderzoek de doorstroming van de bloedvaten in de navelstreng bepaald. Ook wordt een hartfilmpje (CTG) van de baby gemaakt. Je verloskundige of gynaecoloog zal daarnaast extra alert zijn op zwangerschapsvergiftiging.
Hoge bloeddruk tijdens je zwangerschap: bloeddrukverlagers en rust
Bij een verhoogde bloeddruk krijg je vooral rust voorgeschreven van je verloskundige of arts. Het advies is om minder te werken of bijvoorbeeld thuis extra hulp in te schakelen. Je krijgt ook bloeddrukverlagers voorgeschreven. Hiermee haal je de symptomen weg, maar niet de oorzaak.
Groeiachterstand baby
Soms is ziekenhuisopname noodzakelijk. Bijvoorbeeld als de onderdruk meer dan 100 is, er eiwitverlies in de urine is gemeten of de baby een duidelijke groeiachterstand heeft. Omdat je bloedvaten nauwer worden, krijgt je baby minder voedingsstoffen en zuurstof. Rust een paar uur per dag op je linkerzij. Dat bevordert de doorstroming van de placenta. In enkele ernstige gevallen kan worden besloten tot het inleiden van de bevalling of een keizersnede. Na de bevalling nemen de klachten doorgaans snel af.
Lees ook: Wendy had zwangerschapsdiabetes en een extreem hoge bloeddruk