Verschil tussen geplande keizersnee en spoedkeizersnee

Verschil tussen geplande keizersnee en spoedkeizersnee ( Node: 35629 )

Het belangrijkste verschil tussen een geplande keizersnee en een spoedkeizersnee is of je van tevoren weet of je een keizersnee moet ondergaan of niet. Toch kan ook een geplande keizersnee spoed worden, bijvoorbeeld wanneer je vroegtijdig weeën krijgt of de conditie van je baby verslechtert. Dit zijn de verschillen tussen beide soorten keizersneden:

Geplande keizersnee

Als je een geplande keizersnee krijgt, is daar in de meeste gevallen een duidelijke reden voor. Een vaginale bevalling levert teveel complicaties op of is zelfs onmogelijk. Ook na twee eerdere keizersneden krijg je automatisch weer een keizersnee. Als je dit van tevoren weet, kun je jezelf voorbereiden. Dit is een groot voordeel ten opzichte van een spoedkeizersnee. Je kunt vooraf je wensen bespreken door middel van een geboorteplan. Misschien is het in jouw ziekenhuis ook wel mogelijk om een natuurlijke keizersnee uit te voeren. Van tevoren kun je informatie verzamelen over hoe een keizersnee-operatie verloopt. Zo weet je wat je te wachten staat.

Spoedkeizersnee

Een spoedkeizersnee kan best heftig zijn, omdat er vaak ineens iets aan de hand is waardoor je niet meer normaal kunt bevallen. Je moet op allerlei vlakken omschakelen; je baby komt nu heel snel ter wereld, je maakt je misschien wel zorgen en je weet niet goed wat je te wachten staat. Soms moet je onder algehele narcose waardoor je de eerste momenten met je baby mist. Ook kan het zijn dat je baby complicaties heeft waardoor hij gelijk in de couveuse moet. Kortom, een hoop elementen waardoor het anders kan verlopen dan je gehoopt had. Je kunt hier best wat emotionele en psychische gevolgen van ondervinden. Merk je dat je hier na je bevalling last van hebt? Vraag dan naar de maatschappelijk werker in het ziekenhuis of zoek hulp via je huisarts.

Herstellen na keizersnee

Na beide soorten keizersneden heb je tijd nodig om te herstellen. Afhankelijk van de reden voor je keizersnee blijf je 2 tot 5 dagen in het ziekenhuis. Thuis mag je nog zo’n 6 weken niet teveel inspanning leveren en niet tillen. Misschien heb je wel oudere kinderen rondlopen waardoor je niet goed aan je rust toekomt, of probeer je de borstvoeding na de keizersnee op gang te krijgen. Ook hier geldt; luister goed naar je lichaam en zoek hulp als het niet alleen lukt!

Beeld: iStock.com