Medische indicatie

Dit artikel is (nog) NIET gepubliceerd

Medische indicatie ( Node: 1735 )

De meeste vrouwen beslissen gelukkig zelf waar ze willen bevallen. Ben je medisch geïndiceerd - ofwel zijn er tijdens je zwangerschap al bepaalde complicaties of risico’s - dan word je begeleid door een gynaecoloog en beval je in het ziekenhuis. Een medische indicatie kan al aan het begin van je zwangerschap duidelijk zijn, maar ook later naar voren komen.

Er is sprake van een medische indicatie als je bijvoorbeeld een bepaalde ziekte hebt, zwanger bent van een tweeling of hoge bloeddruk hebt. Benieuwd naar de andere factoren? Hieronder vind je een overzicht.

Bepaalde ziekten

Epilepsie met of zonder medicatie, hartziekten, longziekten, nierziekten, suikerziekte, immuunsysteemziekte, schildklieraandoening.

Problemen tijdens eerdere zwangerschappen

Te hoge bloeddruk met opname in het ziekenhuis, meer dan twee keer een miskraam gehad, te vroeg loslaten van de placenta, je vorige baby dood geboren is, na een eerdere bevalling heb je meer dan één liter bloed verloren, de placenta moest bij een vorige bevalling operatief worden verwijderd.

Meerlingzwangerschap

Als je twee of meer kinderen verwacht, ben je automatisch medisch geïndiceerd, vanwege risico op complicaties als vroeggeboorte, laag geboortegewicht en hoge bloeddruk.

Tijdens deze zwangerschap

Bloedverlies, te hoge bloeddruk, niet goed of teveel groeien van de baby, vruchtwaterverlies voor de uitgerekende datum, afwijkende ligging van de baby rond de uitgerekende datum, onregelmatige hartactie van de baby, HIV- infectie, zwangerschapssuiker, zwangerschapsvergiftiging en HELLP-syndroom.

Eerder bevallen met keizersnee

Als je bent bevallen van je eerste met een keizersnee, is het bij een volgende bevalling lang niet altijd nodig op die manier te bevallen. Maar je zult wel een medische indicatie krijgen om in het ziekenhuis te bevallen.

Stuitligging

Als je baby in een stuit ligt, krijg je ook een medische indicatie. Een keizersnee is niet per se noodzakelijk.

Gastric Bypass operatie

Als je een Gastric Bypass operatie hebt ondergaan, word je extra goed in de gaten gehouden tijdens je zwangerschap: je dient voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen, maar niet teveel in gewicht aan te komen. Op basis van hoe je zwangerschap verloopt, wordt een plan gemaakt. Het is echter niet gezegd dat een medische indicatie of een keizersnee noodzakelijk is.

Andere redenen

Je bent zwanger terwijl er nog een spiraaltje in de baarmoeder aanwezig is of je moeder heeft DES gebruikt toen ze zwanger was van jou.

Beeld: iStock.com