Keizersnede verwerken en omgaan met emoties

Keizersnede verwerken en omgaan met emoties ( Node: 1759 )

De kraamtijd na een keizersnede ziet er iets anders uit dan na een vaginale bevalling en misschien ook wel anders dan je in eerste instantie had voorgesteld. Vooral wanneer de keizersnede onverwacht was en je je er niet op hebt kunnen voorbereiden. Je blijft na de operatie meestal nog een paar dagen in het ziekenhuis en je hebt last van de hechtingen in je buik. Soms ligt je baby in een couveuse en kun je hem minder vaak vasthouden dan je zou willen. Dat alles kan ertoe bijdragen dat je psychisch en emotioneel niet zo lekker in je vel zit.

Je bevalling met een keizersnede verwerken

Je kunt het gevoel hebben dat je de bevalling nog niet helemaal hebt verwerkt. Sommige vrouwen zijn teleurgesteld of hebben een gevoel van falen omdat ze niet op een natuurlijke manier zijn bevallen. Andere vrouwen hebben het gevoel dat de bevalling met een keizersnee niet echt is en dat ze een belangrijk deel van het geboorteproces hebben gemist. Het komt ook voor dat vrouwen na een keizersnee het gevoel hebben dat ze tekort zijn geschoten in hun kwaliteiten als vrouw en moeder, omdat ze de bevalling zelf niet tot een goed einde konden brengen.

Omgaan met je emoties

Deze gevoelens komen vaak voor en zijn ook heel begrijpelijk. Het helpt vaak om er met je partner over te praten. Als hij bij je keizersnee operatie was, kan hij proberen de bevalling zo goed mogelijk te beschrijven, zodat je een betere voorstelling kunt vormen van wat er precies is gebeurd. Bekijk de fotoā€™s om de gebeurtenissen nog een keer te laten afspelen in je hoofd. Ook kan het helpen om de bevalling nog eens door te spreken met de gynaecoloog die de keizersnee heeft gedaan.

Wanneer je deze gevoelens herkent, is het erg belangrijk dat je probeert in te zien dat een bevalling met een keizersnee minstens zo echt en ingrijpend is als een natuurlijke bevalling. De complicaties die leiden tot het besluit voor een keizersnee,
zijn niet jouw schuld. En als je een spoedkeizersnee hebt gehad, is het goed om te beseffen dat je al heel wat doorgemaakt hebt voordat je de keizersnee kreeg, vaak meer dan de vrouwen die op de natuurlijke manier bevallen.

Persoonlijke ervaring

Janne is bevallen via een keizersnede en vertelt aan WIJ.nl: _"_Ik wilde graag thuis bevallen, en het verliep ook allemaal voorspoedig. Tijdens het persen kwam mijn verloskundige erachter dat het een sterrenkijker was. Na een uur persweeĆ«n moest ik uiteindelijk toch naar het ziekenhuis. Daar kreeg ik na een echo twee keuzes; OF het werd een keizersnee en ze zouden de OK gereed laten maken, OF - als ik het nog aankon - wilden ze de vacuĆ¼mpomp proberen en als dat niet lukte zou het alsnog een spoedkeizersnee worden. Ik koos voor het laatste, helaas gaf het geen resultaat en belandde ik alsnog op de OK. Voor mijn gevoel heb ik alles gegeven en geprobeerd. Onze kleine lag gewoon verkeerd en in combinatie met de grootte van zijn hoofd en mijn lichaamsbouw was het onmogelijk. Ik heb er uiteindelijk vrede mee dat het ’niet gelukt’ is, ik heb alles geprobeerd …"

Lees ook: 3 moeders ontkrachten vooroordelen rondom bevallen via een keizersnede

De band met je baby na de bevalling

Het kan ook zijn dat je na de bevalling met een keizersnee moeite hebt om vertrouwd te raken met je baby. Zeker wanneer je baby in een couveuse ligt. Misschien dat je de eerste tijd na de bevalling nog geen band met je kind voelt, maar dat het wat langer duurt voordat je aan je baby gewend raakt. Ook dit komt regelmatig voor. Het is dus helemaal niet raar of verkeerd als je deze gevoelens hebt. Bedenk dat ook vrouwen die een natuurlijke bevalling hebben gehad, vaak nog erg moeten wennen aan de baby en het moederschap.

Wanneer je in deze situatie terechtkomt, is het belangrijk om te beseffen dat je een slechte start hebt gehad. Je hebt immers minder gelegenheid gehad om aan je kind en aan jezelf in de rol van moeder te wennen. De geboorte van je kind heb je zelf niet goed kunnen zien. De narcose kan ervoor gezorgd hebben dat je te versuft was om je te realiseren dat je moeder was geworden, waardoor je voor je gevoel de eerste kostbare momenten met je baby gemist hebt.

Laat je vooraf goed informeren

Als je al weet dat je met een keizersnee gaat bevallen, kun je deze gevoelens voor een deel voorkomen door je vooraf goed te laten informeren. Zo kun je samen met je partner een gesprek aanvragen met de gynaecoloog die de operatie zal uitvoeren. Hij kan je vertellen wat de operatie precies inhoudt, welke procedures er worden gevolgd en of je partner bij de ingreep aanwezig mag zijn.

Kom je er zelf niet uit?

Blijf er niet mee zitten, maar zoek hulp. Vlak na je keizersnee kan dat via de maatschappelijk werker in het ziekenhuis. Als je al thuis bent kan je via je verloskundige of huisarts naar de juiste begeleiding worden doorverwezen.

Beeld: iStock.com