Indalen van je baby

Indalen van je baby ( Node: 35518 )

Het indalen van je baby is een van de eerste tekenen dat je lichaam zich klaarmaakt voor de bevalling. Bij het indalen zakt je baby wat dieper in het bekken. Als je baby is ingedaald is dit geen teken dat je op het punt staat van bevallen. Het betekent ook niet dat de bevalling nog ver weg is als dit nog niet is gebeurd. Maar wat betekent het wel precies? En wat kun je merken nadat je baby is ingedaald?

Wat is indalen?

Het indalen van je baby betekent dat je baby dieper in je bekken zakt. Dit is een natuurlijk verschijnsel aan het einde van het derde trimester. De indaling betekent dat het hoofd van je baby lager in je bekken komt en in positie komt om door het geboortekanaal te gaan. In het ideale geval is dat met het hoofdje naar beneden, in de richting van je rug.

Als je baby eenmaal in een optimale positie zit, kan hij beginnen naar beneden te bewegen in het bekken. Het exacte punt waar je baby zit wordt gemeten in stations:

  • -3 station: Het hoofd van de baby zit nog boven het bekken.
  • 0 station: Het hoofd van de baby zit in het bekken.
  • +3 station: Het hoofd van de baby gaat door het geboortekanaal.

Welke week indalen baby?

Gemiddeld gebeurt het indalen tussen de 30 en 38 weken zwangerschap, maar het is ook mogelijk dat je baby pas gaat indalen als de bevalling begint. Ook bij een tweede of derde zwangerschap is de kans groot dat je baby pas op een later moment gaat indalen. Je baarmoeder en buikspieren zijn dan al wat opgerekt van de vorige zwangerschap, waardoor je baby meer ruimte heeft. Tijdens het indalen zakt het hoofdje van je baby in het bekken. Dit is de ideale ligging om te bevallen. Het kan ook zijn dat juist de stuit van je baby in het bekken zakt. In dat geval spreken we van een stuitligging.

Hoe voelt het indalen van je baby?

Als het indalen van je baby heel geleidelijk verloopt, is de kans groot dat je er niet veel van merkt. Sommige zwangere vrouwen voelen het wel duidelijk en krijgen last van harde buiken en indalingsweeën.

Indalingweeën

De indalingsweeën voelen als een scherpe, stekende of krampende pijn in je onderbuik of liezen. Je kunt ze onderscheiden van echte weeën, doordat ze minder pijnlijk en niet regelmatig zijn. Ook duren ze meestal maar een paar uur. Deze indalingsweeën zorgen ervoor dat je baby in je bekken zakt. Deze weeën zijn anders dan die tijdens je bevalling, omdat ze je baarmoederhals niet doen ontsluiten. Deze weeën helpen enkel om je baby in positie te brengen. Dus als je weeën voelt, weet dan dat ze meer doen dan alleen je baarmoeder helpen “op te warmen” voor de bevalling. Ze kunnen je baby ook helpen om op zijn plaats te komen.

De voordelen van indalen

  • Je baby ligt startklaar voor de bevalling en zal zich niet meer naar een andere houding verplaatsen. Je weet hierdoor dus ook welke ligging je baby heeft aangenomen, waardoor je kan inschatten hoe je bevalling gaat verlopen.
  • Je voelt je minder benauwd. Doordat je baby een stuk lager ligt, drukt hij minder op je longen en heb je dus meer lucht.
  • De druk op je maag vermindert, waardoor je minder last hebt van maagzuur of een opgeblazen gevoel na een maaltijd.
  • Hoe dieper je baby in het bekken ligt, hoe minder afstand hij straks hoeft af te leggen tijdens het persen. Dat zou zomaar wat persweeën kunnen schelen.
  • Als je vliezen breken sluit het hoofdje van je baby het bekken af, waardoor de navelstreng niet kan uitzakken of bekneld kan raken.

Wat kun je merken na de indaling?

Als je baby voor de bevalling indaalt, kun je dat zeker merken. Naast dat je buik er misschien anders uit ziet omdat die lager draagt, zijn tekenen die je kunt opmerken:

  • Meer ruimte voor je maag
    Je kunt misschien wat meer eten zonder je oncomfortabel vol te voelen nu er minder druk op je maag staat. Als je brandend maagzuur ervaarde kan dat ook weggaan.

  • Je kunt makkelijker ademen
    Als een baby indaalt, zakt hij fysiek in je bekken. Dit betekent dat er iets minder druk op je middenrif staat, dus je kunt merken dat je makkelijker kunt ademen. Je voelt je hierdoor minder benauwd.

  • Minder persweeën
    Hoe dieper je baby in het bekken ligt, hoe minder afstand hij straks hoeft af te leggen tijdens het persen. Dat zou zomaar wat persweeën kunnen schelen.

  • Geen problemen met navelstreng
    Als je vliezen breken sluit het hoofdje van je baby het bekken af, waardoor de navelstreng niet kan uitzakken of bekneld kan raken.

  • Je voelt misschien veel meer druk
    Als je baby eenmaal is ingedaald, kun je merken dat de druk in je bekken toeneemt. Op dit moment kun je ook weer gaan ‘waggelen’. Dit kan ook aanvoelen als je een bowlingbal tussen je benen hebt.

  • Je merkt meer afscheiding
    Als je baby is ingedaald, drukt zijn hoofdje meer op je baarmoederhals. Dit helpt je baarmoederhals zich te verdunnen en te verwijden om de bevalling te beginnen. De baarmoederhals zal dunner worden door zich te ontdoen van de slijmprop die de baarmoederhalsopening blokkeerde.

  • Je moet vaker naar het toilet
    Het hoofd van de baby ligt lager op je blaas. Je kunt het gevoel hebben dat je ongeveer elke 10 seconden naar het toilet moet.

  • Je hebt bekkenpijn
    Een vreemd symptoom van een dalende baby is pijn in het bekken. Dat komt doordat het hoofd van de baby druk uitoefent op de banden in je bekken. Je kunt merken dat het gebeurt als je een bepaalde beweging maakt.

  • Meer rugpijn
    Je kunt rugpijn krijgen omdat je baby meer druk uitoefent op de spieren en gewrichten in je onderrug.

  • Je kunt aambeien ontwikkelen
    Of ze kunnen verergeren, als je ze al heeft omdat de verhoogde druk de aderen van het rectum aantast.

Hoelang duurt het indalen van de baby?

De term indalen laat het klinken alsof het proces een snelle en plotselinge is. Hoewel het mogelijk is dat het binnen een paar seconden gebeurt, is het ook mogelijk dat het meerdere weken duurt. Vrouwen die voor het eerst bevallen en verwachten dat hun baby een paar weken voor de bevalling indaalt, kunnen bij hun bezoek aan de verloskundige ontdekken dat hun baby de stations geleidelijk afdaalt. Vrouwen die al eerder bevallen zijn, kunnen ontdekken dat de baby hoog blijft en dan in één snelle wee helemaal indaalt tijdens de bevalling.

Wanneer na de indaling bevallen?

Als je baby ingedaald is voelt het misschien alsof je bevalling bijna gaat beginnen, maar het moment van indalen zegt niets over het moment van bevallen. Elke zwangerschap is anders. Voor sommige vrouwen is de bevalling niet ver weg als hun baby indaalt, maar anderen hebben nog weken te gaan. Sommigen voelen hun baby pas echt indalen als de bevalling officieel begint. Het kan dus prima dat je baby al met 30 weken zwangerschap is ingedaald, maar je bevalling pas bij 41 weken begint.

Als je baby niet indaalt

Bij een eerste kind is het prettig om te weten dat je baby al is ingedaald. Zo weet de verloskundige dat je bekken groot genoeg is voor de geboorte. Bij een tweede of derde kind is deze informatie minder van belang, omdat je al een keer bevallen bent en dit dus bekend is. Soms komt het voor dat een baby niet goed of niet indaalt. Dit kan een reden zijn voor aanvullend onderzoek, zeker in combinatie met andere signalen. Zo kan het zijn dat je te veel vruchtwater hebt, je bekken of het hoofdje van je baby een afwijkende vorm heeft of dat de placenta voor de uitgang ligt. In deze gevallen kijk je samen met je verloskundige of gynaecoloog wat de vervolgstappen zijn. Als er verder geen medische redenen zijn dat je baby niet ingedaald is, hoef je je meestal geen zorgen te maken. Vaak gebeurt het alsnog, vlak of tijdens je bevalling.

Hoe kan je indalen bevorderen?

Hoewel het niet wetenschappelijke is bewezen zijn er verschillende adviezen om je baby te laten indalen voor de bevalling. Dit is wat je kunt proberen:

  • Wandelen. Wandelen kan de bekkenspieren ontspannen en de heupen openen. Dat, plus hulp van de zwaartekracht, kan het proces van de bevalling bevorderen.

  • Hurken of squaten. Als wandelen de heupen opent, stel je dan eens voor hoeveel meer hurken zal doen. Gebruik een geboortebal om je te helpen de hurkhouding aan te houden, of probeer er zachtjes op te schommelen.

  • Bekken kantelen. Een schommelbeweging kan ook worden bereikt door bekkenkantelingen. Een goede manier om ze laat in de zwangerschap uit te voeren is op handen en knieën. Kantel je bekken zachtjes naar voren terwijl je je onderrug ontspant. Herhaal dit een paar keer.

Beeld: iStock.com