De eerste uren na de bevalling ( Node: 1181 )
Zodra je baby is geboren, breekt je kraamtijd aan: de eerste zes weken na de bevalling. Dit is een bijzondere periode die bedoeld is om te kunnen herstellen van de bevalling en om je kind te leren kennen. Met hulp van een kraamverzorgende leer je hoe je je baby het beste kunt verzorgen. Veel vrouwen vinden vooral de eerste uren na de bevalling heel speciaal. Verwondering wisselt zich af met emoties en vaak puur genieten!
De eerste uren na de bevalling
Vlak na de bevalling onderzoekt de verloskundige of gynaecoloog je baby, waarna hij wordt schoongemaakt en aangekleed. Daarna wordt jij verzorgd en gewassen. De eerste uren na de bevalling zijn vrouwen vaak klaarwakker en energiek. Dat komt doordat de adrenaline die tijdens de bevalling vrijkomt nog steeds door het lichaam giert.
Als je baby voor het eerst in je armen wordt gelegd, begint het kennismaken. Je baby neemt jou nauwkeurig in zich op; hij bekijkt je ogen, luistert naar de klank van je stem en ruikt je lichaamsgeur. Ondertussen staar jij vol ongeloof naar dat minimensje dat écht jouw kind is. Sommige moeders worden meteen overspoeld door een golf van herkenning, bij anderen moet dit groeien. Het is heel normaal als je tijd nodig hebt om te wennen aan je baby en aan jezelf als moeder. Voel je hierover niet schuldig, maar breng lekker veel tijd door met je baby. Je zult merken dat er vanzelf een band tussen jullie ontstaat.
Kraambed
Als je baby thuis geboren is, kun je lekker in bed blijven liggen. Ben je in het ziekenhuis bevallen, dan ga je meestal een paar uur na de bevalling weer naar huis. Ook dan is het verstandig om weer je bed in te duiken en zoveel mogelijk te rusten. De kraamverzorgende is er om je de komende dagen bij te staan. Elke vrouw herstelt anders van een bevalling: de één brengt de eerste dagen veel tijd door in bed, de ander loopt na een paar uur alweer door het huis. Volg je gevoel als het gaat om wat je wel en niet kunt doen. Als je kraamzorg ten einde loopt, kun je de meeste dingen alweer zelf. Gaat dit echt nog niet, dan bestaat de mogelijkheid om bijvoorbeeld verlengde kraamzorg of gezinshulp aan te vragen.
Het kan ook zijn dat de eerste uren na je bevalling iets anders verlopen dan je gehoopt had, bijvoorbeeld door een plotselinge vroeggeboorte of doordat de conditie van je baby niet is zoals het hoort te zijn. Vaak zijn de eerste uren dan gevuld met zorgen over je baby, in plaats van met genieten. Probeer deze moeilijke start te accepteren. Vaak kun je op een later moment alle verloren tijd weer een soort van ‘inhalen’, wat gevoelsmatig veel goed doet voor zowel jou als voor je baby. En praat erover met je partner, vrienden en familie. Zij kunnen je helpen moeilijke gebeurtenissen te verwerken en je net dat zetje geven om te gaan genieten van je baby!