De bevalling: wat doe je met oudere kinderen?

De bevalling: wat doe je met oudere kinderen? ( Node: 35465 )

Anders dan bij je eerste kind, heb je bij de bevalling van een tweede of derde kind de zorg voor de oudsten. Wat ga je regelen voor je kinderen als je bevalling begint? Het is goed om alvast na te denken bij wie ze terecht kunnen als de eerste weeën beginnen en wanneer je ze wilt laten kennismaken met hun nieuwe broertje of zusje. Zo hoef je niet op het allerlaatste moment van alles te regelen, om vervolgens gestrest je bevalling in te gaan.

Vertel je kinderen wat er gaat gebeuren

Vooral jonge kinderen snappen soms niet goed wat er staat te gebeuren. Ze voelen de spanning wel in de lucht hangen, maar kunnen niet goed verklaren waarom. Het kan helpen om uit te leggen dat de baby nu heel snel geboren wordt. Leg uit waar je kind zolang is terwijl jij bevalt en hoe het dan daarna gaat. Zo kan je kind zich makkelijker een beeld vormen van de bevalling en zich sneller aanpassen zodra het begint.

Oppas tijdens je bevalling

Maak afspraken wie je kinderen opvangt als je gaat bevallen. Misschien kunnen ze een nachtje bij opa en oma logeren of heb je een zus, buurvrouw of vriendin die graag op je kinderen past. Zorg voor een goede back-up. Mocht je oppas onverhoopt uitgevallen zijn, dan is er geen nood aan de man. Veel vrouwen vinden het heel fijn om de broertjes en zusjes na de bevalling snel kennis te laten maken met de pasgeboren baby. Zo krijgen ze niet het gevoel dat de baby hun plaats inneemt én het zijn mooie en waardevolle momenten!

Oudere kinderen bij je bevalling

Als je al wat oudere kinderen hebt, hebben ze misschien de wens om bij je bevalling aanwezig te zijn. Bedenk goed of ze daar oud genoeg voor zijn en of je dit zelf prettig vindt. Voor een kind kan het moeilijk zijn om mama pijn te zien hebben en wellicht maak je jezelf daar (onbewust) druk om waardoor het je bevalling belemmert. Ook als er opeens complicaties ontstaan, kan dat voor een kind als heftig worden ervaren. Anderzijds kan een kalme thuisbevalling omringt door je gezin ook heel prettig zijn.

Maak dus zelf een goede inschatting van de situatie en bespreek je wensen met je verloskundige.

Na de bevalling

Na een eerste ontmoeting tussen oudere broertjes en zusjes en je baby draait het drukke gezinsleven gewoon weer door. Het is een bekende valkuil van veel vrouwen om zo snel mogelijk weer allerlei klusjes te gaan doen. Probeer je rust te pakken en laat de zorg voor je andere kinderen even over aan je partner en kraamverzorger. Betrek je oudere kinderen bij de zorg voor je baby, zo went iedereen aan zijn nieuwe plek in het gezin. Als de kraamweek voorbij is en je partner weer aan het werk is, kan het best pittig zijn om er opeens alleen voor te staan. Vraag om hulp als het je zwaar valt of als je nog moet herstellen van je bevalling of keizersnede.

Beeld: iStock.com