Bevallen van een tweeling ( Node: 1706 )
Als je van meer dan één kind gaat bevallen, ga je in principe altijd naar het ziekenhuis. Een tweelingzwangerschap en -bevalling brengt namelijk meer risico’s met zich mee dan bij een eenling. Dat geldt met name voor een tweede dwarsliggende baby die hulp nodig heeft om geboren te worden. Ook als de baarmoeder zich na de geboorte van je eerste baby gaat samentrekken of de placenta te vroeg loslaat, kan je tweede baby het benauwd krijgen. Een ziekenhuisbevalling is dus in het belang van je eigen gezondheid en die van je baby’s.
Eigenlijk zou je de bevalling van een tweeling kunnen beschouwen als meerdere bevallingen vlak achter elkaar, in plaats van als één bevalling. Wanneer de eerste baby vaginaal geboren wordt, hoeft het dan ook niet te betekenen dat het bij de volgende kinderen ook zo gaat. Het kan best zijn dat bij de tweede baby een keizersnee nodig is, wat bevallen van een tweeling altijd wat gecompliceerder maakt.
Duur van bevalling van tweeling
De bevalling van een tweeling duurt in de meeste gevallen niet veel langer dan een bevalling van één baby. Dat komt omdat tweelingen vaker te vroeg geboren worden en vaker kleiner zijn dan eenlingen. Dit wordt weer veroorzaakt door de kleinere ruimte in de baarmoeder die de baby’s ieder tot hun beschikking hebben. Omdat tweelingen dus regelmatig kleiner zijn, zijn de persweeën vaak beter te verdragen en verloopt de geboorte over het algemeen gemakkelijker en sneller.
Wanneer de eerste baby geboren is, volgt de tweede meestal snel daarna. Vaak zit er niet meer dan 5 tot 10 minuten tussen, maar 25 minuten kan ook voorkomen. Tussen de geboorte van het eerste en het tweede kind mag niet meer dan een half uur verstrijken, hoewel die grens tegenwoordig wat minder streng gehanteerd wordt. Als het tweede kind goed in de gaten gehouden kan worden, is er in principe geen reden tot haast. Het zal in ieder geval geen uren meer duren.
Als de kinderen samen één placenta delen, worden ze beiden geboren voordat de nageboorte komt. Als ze ieder een aparte placenta hebben, kan het zijn dat na de eerste baby eerst zijn placenta komt, voordat de tweede baby volgt. In de meeste gevallen komen eerst de baby’s en daarna de placenta’s.
Moment van bevallen bij tweeling
De bevalling van een tweeling vindt gemiddeld zo rond de 37e week van je zwangerschap plaats. Als ze na 37 weken nog niet geboren zijn, zullen ze waarschijnlijk rond 38 weken gehaald worden. Dit om de kans op complicaties te verminderen. Wanneer je zwanger bent van meer dan twee kinderen is het waarschijnlijker dat ze juist eerder worden geboren.
Als je rond de 35 weken al weeën hebt, word je ter observatie opgenomen in het ziekenhuis. Afhankelijk van jouw medische situatie krijg je daar weeënremmers en medicatie om de longen van de baby’s te rijpen. Als je toch voor de 37 weken bevalt, zullen je baby’s een tijdje in de couveuse doorbrengen.
Lees ook: Natuurlijke bevalling van tweeling