11 tips bij het kiezen van een babynaam ( Node: 21285 )
Het verzinnen van een babynaam voor je ongeboren kind kan je maandenlang bezighouden. Het is een hele leuke, maar ook lastige taak om dé perfecte voornaam te vinden. Naast dat het bij jullie moet passen, draagt je kind zijn voornaam de rest van zijn leven. Het wordt onderdeel van zijn identiteit, het is persoonlijk en maakt hem herkenbaar en aanspreekbaar. Best bepalend dus. Kom je er nog niet helemaal uit? We hebben een aantal handige tips voor je verzameld om makkelijker tot een keuze te komen.
Wijze raad van
Elsbeth VermeulenPsycholoog bij De Oudertelefoon
Tip 1: Neem de tijd voor het kiezen van de babynaam
Wacht niet tot je achtste zwangerschapsmaand met het kiezen van de babynaam. Het zal waarschijnlijk even duren voordat je een naam gevonden hebt waar zowel jij als je partner enthousiast over zijn. Daarnaast heb je tijd nodig om aan de naam te wennen en het regelmatig hardop uit te spreken. Kun je er maar niet uitkomen? Houd beide een lijstje bij met mooie babynamen en vergelijk ze. Zijn er overeenkomsten of namen die op elkaar lijken?
Tip 2: Is de naam ook geschikt als je baby later volwassen is?
Je wilt je kind niet opzadelen met een naam waar hij de rest van zijn leven om wordt uitgelachen. De zogenoemde “schaamnamen” als Hendy Keppy, Louwe Pruim, Fokje Modder en Peter Selie kun je wellicht beter achterwege laten. Ook veel verkleinnamen, zoals Dirkje of Lotje zijn misschien nu ontzettend schattig, maar bedenk dat je baby ooit ook volwassen wordt. Stel je voor dat je zoon of dochter directeur wordt van een groot bedrijf. Bij officiële documenten en gelegenheden zal die schattige babynaam toch weer naar voren komen.
Tip 3: Spreek de babynaam hardop uit
Spreek de naam een paar keer hardop uit, in combinatie met de achternaam. Zo hoor je de klank en het ritme van de naam. Vaak gaat een lange achternaam mooier samen met een korte voornaam, en andersom. Plak de naam ook eens in een zin; “… kom je eten?” Ben je meer visueel ingesteld? Vul de babynaam dan alvast in op je favoriete geboortekaartje. Zo zie je meteen of het een match is!
Tip 4: Houd rekening met de achternaam
Let extra op als je een veelvoorkomende achternaam hebt. Het levert minder gevaar voor persoonsverwarring op, wanneer deze voorafgegaan wordt door een zeldzamere voornaam. Er zijn vast duizenden Klaas Jansens, maar weinig of geen Tobias Jansens.
Tip 5: Denk aan de initialen van je babynaam
Je kind is later misschien niet zo blij met WC of BH. Dezelfde initialen binnen een gezin kunnen ook lastig zijn. Is de envelop voor K. van der Kegel gericht aan papa Kevin of zoon Kas? Ook als je baby meerdere voornamen krijgt, is het aan te raden die op een rijtje te zetten. Kas Adam Kevin is misschien niet de meest geschikte volgorde.
Tip 6: Hoe spel je de babynaam?
Hoe meer afwijkend de spelling is, hoe vaker je kind zijn naam zal moeten herhalen of spellen. Niet alle mensen hebben daar evenveel problemen mee, maar het is ook iets wat je tegen kan gaan staan. Een aparte schrijfwijze lijkt misschien mooi, maar als je kind later steeds moet herhalen hoe je zijn naam schrijft of uitspreekt is dat op den duur geen pretje meer.
Tip 7: Let op pestgevoelige namen
Kinderen vinden op alle namen wel een pesterig rijmwoord als ze echt willen. Zo is de kans groot dat ze ‘Rick’ gaan rijmen en de vraag is of je dat je kind wilt aandoen. Kijk bij langere voornamen ook eens wat een logische afkorting is. Vind je de naam dan nog steeds leuk? En is de afkorting vatbaar voor pesterijen?
Tip 8: Wat is de betekenis van de babynaam?
Het is altijd handig en ook heel mooi om de betekenis van je favoriete babynaam te weten. Vaak heeft een naam een historische of religieuze oorsprong. Past deze betekenis bij jou en je partner? Voel je je er prettig bij of heb je er juist niets mee?
Tip 9: Is de babynaam internationaal geschikt?
Het hangt er vanaf hoe internationaal georiënteerd je bent, maar het kan handig zijn om een naam te kiezen die in andere talen ook goed uit te spreken is en geen rare betekenissen heeft. Dick Kok zal waarschijnlijk gegniffel horen als hij zichzelf voorstelt in Engelstalige landen.
Tip 10: Wel of geen populaire babynaam?
Het zal je niet ontgaan zijn dat er de laatste jaren veel Sophie’s, Milan’s, Lotte’s en Luuken zijn geboren. Trends beïnvloeden bewust of onbewust je voorkeur voor bepaalde babynamen. Wil je graag een populaire babynaam? Check dan onze namenteller om te zien hoe vaak de naam gekozen is. Hier vind je ook een compleet overzicht voor als je juist een unieke of originele babynaam zoekt.
Tip 11: Wat als de naam niet past bij je pasgeboren baby?
Soms moet je je baby gewoon eerst zien voordat je zeker weet of de zorgvuldig uitgekozen naam eigenlijk wel past. Het is altijd handig om het lijstje met favoriete namen in je achterhoofd te houden. Misschien komen jullie samen wel tot de conclusie dat je baby veel meer een Julia is dan een Robin.
Naast het kiezen van de babynaam, zijn er meer praktische zaken die geregeld moeten worden. Wat dacht je van de keuze voor de achternaam? Of je partner die jullie kind erkent? Rijksoverheid heeft een handige checklist waar je precies leest wanneer je wat zou moeten regelen.
Welke regels zijn er voor babynamen?
Nederland kent soepele wetgeving wat voornamen betreft. In principe mag je je kind noemen zoals je wilt, op twee uitzonderingen na: namen die ongepast zijn en het gebruik van een achternaam als voornaam. Sommige namen zijn echter gebruikelijk als voornaam én achternaam en in dat geval mag het wel. Denk bijvoorbeeld aan Bloem, Karel of Achmed.
Voorbeelden van ongepaste namen zijn bijvoorbeeld Geisha of Rolls Royce. Of je gekozen naam ongepast is, wordt bepaald door de ambtenaar van de burgerlijke stand. Als de ambtenaar een naam afkeurt en de ouders weigeren een andere naam te kiezen, dan kan de ambtenaar het kind zelf een naam geven. De wet maakt overigens geen onderscheid tussen jongens- en meisjesnamen. Je bent dus vrij om iedere naam voor zowel een jongen als een meisje te gebruiken.
Welke achternaam krijgt je baby?
Sinds 1998 kun je zelf kiezen of je kind jouw achternaam of de achternaam van je partner krijgt. De keuze voor de achternaam bij je eerste kind geldt automatisch ook voor eventuele broertjes en zusjes.
-
Als je getrouwd bent maken jullie de keuze en laat je de achternaam van je (eerste) kind vastleggen door de ambtenaar van de burgerlijke stand.
-
Als je niet getrouwd bent, kun je ook zelf de achternaam kiezen. Als je geen actie onderneemt, krijgt je kind automatisch de achternaam van de moeder. Wil je dat je kind de achternaam van de vader krijgt, dan kun je dit laten vastleggen op het moment dat de vader het kind erkent. Dit kun je het beste voor de bevalling doen, omdat hiervoor toestemming nodig is van de moeder.
-
Als je niet getrouwd bent en de biologische vader erkent zijn kind niet, dan heeft je kind voor de wet maar één ouder en krijgt hij automatisch jouw achternaam.
-
Ben je weduwe of weduwnaar? Dan mag je zelf de achternaam van het kind kiezen.
-
Ga je een kind adopteren? Ook dan mag je zelf kiezen welke achternaam je kind krijgt. Als je al kinderen hebt, dan krijgt je adoptiekind dezelfde achternaam als de andere kinderen.
Wil je meer informatie over het kiezen van de achternaam voor je baby? Lees dan ons uitgebreide artikel over de keuze van de achternaam.
Tot slot; twijfel je nog een beetje bij het kiezen van een babynaam of kom je er maar niet uit? Zoek rustig verder tot jullie een naam vinden waar je alleen maar prettige gevoelens bij hebt. Sommige ouders twijfelen zelfs tot aan de geboorte. En soms voel je pas bij de geboorte welke naam bij je baby past. Het kan ook helpen om de babynaam alvast op papier te zien. Bij WIJ Geboortekaartjes kan je een gratis proefkaartje bestellen. Zo lijkt het gelijk een stuk echter en zie je beter of de babynaam bij jullie past.